Deseti sastanak Upravnog odbora RSP-a u Beogradu, 26. i 27. Juna 2017.

Deseti sastanak Upravnog odbora Regionalnog stambenog projekta (RSP) održan je u Beogradu 26. i 27. juna 2017. godine. Tim povodom održan je i sastanak Skupštine donatora fonda RSP-a. Ovom prilikom donatori projekta su se upoznali sa rezultatima prve projektne faze RSP-a u BiH, što će otvoriti put u narednu fazu projekta, koja je produžena do 2020. godine. Predstavnici država učesnica u projektu izvijestili su o napretku državnih projekata, a razgovarali su i o izazovima s kojima se potrebno suočiti, kako bi implementacija projekta bila još uspješnija.

U periodu od 1992. do 1995. godine, 2,2 miliona ljudi je protjerano iz svojih domova u BiH, što predstavlja više od polovine predratnog stanovništva BiH. Među pomenutim stanovništvom, 1,2 miliona je napustilo zemlju tražeći izbjegličku zaštitu, a oko million osoba je raseljeno unutar zemlje. Regionalni stambeni projekat ima za cilj osigurati trajna i održiva stambena rješenja za 5.400 domaćinstava (ili 14.000 pojedinaca) iz nekoliko kategorija ugroženih izbjeglica, interno raseljenih lica i povratnika, bilo u njihovim mjestima porijekla, mjestima raseljenja ili unutar institucija sistema socijalne zaštite. 

Bosna i Hercegovina je do sada, u okviru RSP-a, ostvarila četiri pod-projekta za stambeno zbrinjavanje izbjeglica, povratnika, te interno raseljenih. Odobrena su sredstva u iznosu od 38,4 miliona Eura u grantovima, što je 25% od ukupnih odobrenih RHP sredstava. Sastancima u Beogradu su prisustvovale vrhovne delegacije država učesnica u projektu, donatori projekta, te predstavnici partnera Regionalnog stambenog programa: UNHCR-a, OSCE-a i CEB-a.

Više informacija možete pronaći na sljedećem linku: (link na pdf dokument)