Aktuelnosti

Folklorna smotra Svjetskog saveza dijaspore BiH u Travniku

U subota, 22.10.2016. godine, drugog dana Folklorne smotre Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kroz glavnu ulicu Travnika organiziran je svečani defile oko dvije stotine učesnika u tradicionalnim narodnim nošnjama Bosne i Hercegovine.


U Centru za kulturu Općine Travnik predstavljen je splet folklornih igara iz Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. Učestvovali su članovi kulturno-umjetničkih društava iz Bosne i Hercegovine i dijaspore.


Admir Hadžiemrić, načelnik Općine Travnik svečano je otvorio drugi dan Folklorne smotre dijaspore, a u ime Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine, skupu su se obratili Naida Ribić, potpredsjednica i Hasan Šehović, predsjednik.
Dinka Hrustanović, koordinatorica Folklorne smotre dijaspore i članica Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore iz Republike Slovenije naglasila je da je ovaj skup najbolji način da predstavnici dijaspore Bosne i Hercegovine razmjenjuju iskustvo i znanje s kolegama iz bosanskohercegovačkih kulturno-umjetničkih  društava.

Naglašeno je da bosanskohercegovačka dijaspora ponosno njeguje svoj identitet i tradiciju, te da i na ovaj način jača veze s matičnom zemljom.


Na kraju Folklorne smotre dijaspore domaćinima i gostima uručene su prigodne nagrade i zahvalnice.

Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine najavio je da će zvanično pozvati Kulturno-umjetničko društvo “Borac” Travnik da budu njihovi gosti sedam dana kako bi učestvovali na tradicionalnom Međunarodnom festivalu folklora u Izmiru 2017. godine.
Redovna cjelodnevna sjednica Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore održana je u subotu, 22. oktobra u sali Općine Travnik.