Aktuelnosti

Na listama za Evropski parlament četvero kandidata porijeklom iz BiH

Među 751 zastupnikom, koliko će ove godine ući u Evropski parlament, mogli bi se naći Nejra Kalkan, Emina Hadžić, Alvin Bijedić i Faila Pašić-Bišić.















Četvero kandidata porijeklom iz BiH nalazi se na izbornim listama za Evropski parlament. Ovi izbori bit će održani u svim zemljama članicama Evropske unije od 22. do 25. maja 2014. godine, pišu mediji u BiH.

Na listu kandidata za Evropski parlament Radnička stranka za Nizozemsku kandidirala i Nejru Kalkan, koja je porijekom iz Sarajeva. Kalkan, čija je porodica tokom rata izbjegla u Nizozemsku, diplomirala je na Univerzitetu u Amsterdamu iz oblasti međunarodnog i evropskog prava. Poslije toga je radila u Odboru  za vanjske poslove američkog Kongresa u Washingtonu.  Već četiri godine Kalkan radi na poziciji više savjetnice u Evropskom parlamentu kao stručnjakinja  za pravosuđe, unutrašnje poslove i građanska prava u Evropi. Ova 30-godišnja Sarajka  savjetuje i članicu Europskog parlamenta Emine Bozkurt o pitanjima koja se odnose na BiH i prava žena na zapadnom Balkanu.

Emina Hadžić, porijeklom iz Prnjavora, kandidatkinja je slovenske političke stranke Državljanska lista na predstojećim izborima za Evropski parlament. Rođena je 1980. godine u Ljubljani, a njeni roditelji, porijeklom iz Prnjavora, u Sloveniji žive i rade od 1975. godine.
Hadžić je direktorica uspješne međunarodne humanitarne organizacije Zavod Krog iz Slovenije, osnovane 2008. godine. Ovaj zavod djeluje u oblasti ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne saradnje, međukulturnog dijaloga, volontiranja, obrazovanja i kulture. Za uspješan rad na području ljudskih prava, humanitarnog rada, razvojne saradnje, međukulturnog dijaloga, volontiranja u Sloveniji i u svijetu, Hadžić je dobila brojna priznanja, a časopis Manager+ je 2012. godine izabrao za najuspješniju Slovenku.
S obzirom na to da u Sloveniji živi više od 200.000 ljudi koji imaju bh. korijene, nada se da će proći na ovim izborima i ući u Evropski parlament.

Austrija će u Evropskom parlamentu u narednom mandatu imati 18 zastupnika, a među njima bi mogao biti i mladi Alvin Bijedić, koji je porijeklom  BiH. Iako ima samo 22 godine, Bijedić se uspio plasirati na listu kandidata Austrijske narodnjačke stranke (ÖVP), jedne od vodećih stranaka u Austriji.  Ovaj student na međunarodno priznatom  Univerzitetu „Karl-Franzens" u Grazu, često napominje da nije zaboravio svoje porijeklo i da Bosnu i Hercegovinu voli kao i rodnu Austriju.

Na listi za Evropski parlament je i Faila Pašić-Bišić, kao nestranačka kandidatkinja Slovenije i prva Bošnjakinja sa hidžabom koja bi mogla ući u Evropski parlament.  Pašić-Bišić je rođena i odrasla u Sloveniji, a njeni roditelji su porijeklom iz Sanskog Mosta.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore