Aktuelnosti

Štutgart: Održan drugi sastanak za osnivanje Reprezentativnog tijela iseljeništva u Njemačkoj

U Štugartu je 2. decembra 2017. godine održan drugi sastanak za osnivanje Reprezentativnog tijela iseljeništva u SR Njemačkoj u skladu sa Politikom o saradnji sa iseljeništvom, aktivnost „Jačanje kapaciteta organizacija u iseljeništvu i uspostava mehanizma za predstavljanje iseljeništva u zemljama prijema i u BiH“.

Ovom sastanku su u ime institucija BiH prisustvovali zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predgrag Jović, savjetnik ministrice Kemo Sarač, šefica Odsjeka za privrednu, obrazovnu, naučnu i kulturnu saradnju u Sektoru za iseljeništvo Isma Stanić i Tugomir Čuljak, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, predstavnici DKP mreže u SR Njemačkoj: Zihnaida Sadiković, prvi sekretar u Ambasadi BiH u Berlinu, Zvonko Mišković, generalni konzul u Štutgartu, Ruzmira Tihić-Kadrić, generalna konzulica u Minhenu i Mitar Pavić, konzul Generalni konzulat BiH u Frankfurtu, te međunarodnih organizacija u BiH.


Drugom sastanku za osnivanje Reprezentativnog tijela iseljeništva u SR Njemačkoj prisustvovalo je 45 predstavnika organizacija i pojedinaca iz iseljeništva: Mreže bh. studenata i akademika u Njemačkoj, Zajednice građana BiH, Organizacije ''Od čovjeka čovjeku'', Udruženja bivših logoraša i traumatiziranih osoba, Islamskog kulturnog centra “Hidaje” Minhen, Saveza udruženja RVI iz BiH u dijaspori, Saveza dopunskih škola BiH u SR Njemačkoj, ''Sevdaha'' Frankfurt, Merhameta Njemačka, Bosanskog akademskog kruga, KUD Mladi  Biseri Frankfurt, Hrvatskog gospodarskog saveza i Hrvatskog svjetskog kongresa u Njemačkoj. Osim predstavnika ovih organizacija, na sastanku su učestvovali i pojedinci iz iseljeništva pripadnici sva tri konstitutivna naroda u BiH.


Nakon prezentacije prijedloga Ministarstva za uspostavu Reprezentativnog tijela koji je prethodno bio dostavljen predstavnicima iseljeništva i diskusije  o ovom prijedlogu zaključeno je da će se umjesto ''Reprezentativno tijelo iseljeništva'', ovo tijelo zvati ''Reprezentativno tijelo dijaspore Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj'.

Također, dogovorena je struktura Reprezentativnog tijela, način izbora članova, te uloga diplomatsko-konzularnih predstavništva BiH u SR Njemačkoj u osnivanju  ovog tijela.

Prvi sastanak za osnivanje Reprezentativnog tijela održan je u Minhenu 7. 10. 2017. godine.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore