Aktuelnosti

Bosansko-američko udruženje profesionalaca: Održan Godišnji forum u Phoenixu

Bosansko-američko udruženje profesionalaca (BAPA) organiziralo je početkom novembra 2017. godine u Phoenixu četvrti Godišnji forum posvećen građanskom angažmanu i angažmanu zajednice

Predsjednica BAPA Kanita Lipjankić iz Salt Lake Cityja kazala je da su ove godine  prvi put stipendisti BAPA Azra Osmančević, Ena Barišić i Bajram Metjahić imali priliku prezentirati  svoj rad i angažman. Oni su o temi  „Koji je tvoj stih“ opisali kako doprinose svojoj zajednici danas i kako to planiraju nastaviti u budućnosti, prenose mediji.

Azra Osmančević je predstavila pregled literature o temi mentalno zdravlje u Bosansko-američkoj zajednici, koji će biti dio njenog magistarskog rada na univerzitetu Južna Dakota, Ena Barišić je priredila prezentaciju o temi identitet u Bosansko-američkoj zajednici. Bajram Metjahić prva je godina fakulteta na Carengie Mellon univerzitetu u Pittsburgh, gdje studira statistiku i biološke nauke.


Poslije studentskih prezentacija Ida Seferroche (Chicago) opisala je vlastiti put aktivistkinje. Njen građanski angažman, između ostalog, uključuje osnivanje Bosanskohercegovačke dijaspora konferencije. Chris Mathieu (Minneapolis) je govorio o svom zalaganju za Bosnu i Hercegovinu još od početka rata. I danas je aktivan. Amanda Hukanović (Boston) je uz angažman prijatelja i organizacija iz Bostona uspjela dostaviti pomoć za  nekoliko porodica ugroženih poplavama u BiH 2014. godine.

Na ovom forumu govorili su novinarka Al Jazeera Balkans Marina Riđić, dr. Esad Boškailo koji je, kao završni govornik, naglasio važnost življenja u sadašnjosti i budućnosti. Istakao je  činjenicu da rad u zajednici  upotpunjuje indentitet i „svojim radom pomažemo da budemo bolji, da naša zajednica bude naprednija a samim tim i cijelo čovječanstvo“.

Ni ovaj forum ne bi mogao biti uspješan bez lokalnog sponsora Sabine Smailbegović sa Realty ONE Group, bez članova Upravnog odbora Amre Ferhatbegović (Salt Lake City), Azre Jakupović (Toronto), dr. Jasmine Jusić (Phoenix), Jasmine Vajzović (Chicago), Kanite Lipjankić (Salt Lake City), Mersihe Cerić (Grand Rapids) i Nine Pržulja  (St. Louis), te članova lokalnog organizacionog komiteta Amele Gračanin-Hadžimehmedagić i Jasne Pečenković.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore