Aktuelnosti

„Žubori banjalučke riječi“ na Međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu

U okviru promocije autora i izdavača iz dijaspore pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH upriličena zajednička promocija posvećena banjalučkim autorima nazvana „Žubori banjalučke riječi“


















U zajedničkoj promociji učestvovali Ismet Bekrić  i autori  Mustafa Bajagilović Jomu, Švedska; Asima Smajić Čošabić, Francuska, Magazin Saveza Banjalučana Švedske “Šeher Banjaluka”; “Ostani tu”, 18. knjiga “Banjalučkih žubora”

Mustafa Bajagilović Jomu jedan je od brojnih Banjalučana kojega su putevi progonstva odveli na sjever, u Švedsku, i koji je svoju nostalgiju za svojim Gornjim Šeherom i svojim Vrbasom pretočio i među korice svoje prve knjige pjesama, “Budi mi utočište”, poručujući rijeci djetinjstva da ne teče “za nama”, i da ostane tu, “da se imamo kome vraćati”.

Izdavač ove zbirke je Grafička radionica “Bor” Ilirska Bistrica - Slovenija, u saradnji sa edicijom “Banjalučki žubori”, u kojoj je dosad objavljeno više od 30 zajedničkih zbornika i knjiga poezije i proze bosanskohercegovačkih i slovenačkih autora.

Asima Smajić Čošabić, autorica dviju zbirki priča i novela – “Deveta želja rijeke” i “Nemesis i Dunja”, te romana “Oči od kristala”, predstavila se novom knjigom priča “Hronika Avenije Proudhon” u kojoj njen literarni i životni pogled prodire u sve pore njenog novog utočišta, u Francuskoj, kraj rijeke Loare, preplićući tako svoj život sa životima susjeda, običnih ljudi, u čijoj sreći pokušava da pronađe i svjetlija zrnca svoga svakodnevnog bitisanja i nadanja. U njenom literarnom stvaralaštvu tako se prožimaju i nadopunjuju dvije bogate kulturne baštine.

Magazin “Šeher Banja Luka” izlazi već sedmu godinu kao glasilo Saveza Banjalučana u Švedskoj. Ova revija ne objavljuje samo informacije i teme iz života  Banjalučana i  Bosanaca i Hercegovaca na sjeveru Evrope, nego je postala svojevrstan most između naših prognanika širom svijeta, posvećujući posebnu pažnju  vezama dijaspore sa zavičajem i domovinom. Među redovnim saradnicima ovog magazine su i poznati novinari, književnici, likovni umjetnici, prosvjetni i društveni radnici, naučnici, političari, aktivisti i dr. Svoje poglede i sjećanja objavljuju i brojni saradnici kojima pisanje nije profesija, ali koji uvijek imaju šta da kažu i poruče. Glavni i odgovorni urednik je Mirsad Filipović.

“Banjalučki žubori” su svojevrsni godišnjaci saradnika koji imaju šta da kažu o svome gradu, svojoj BiH i svojim novim sredinama širom svijeta. Već same rubrike ovih, često i antologijskih almanaha i zbornika – Tragovi, Susreti, Sjećanja - najbolje govore o široko zasnovanom konceptu ovih knjiga, kojih je dosad izašlo 18, od prve, nazvane Prepisano sa sedara, do najnovijih: Rodni grad, Vezeni mostovi, Vrbaska priča i Ostani tu.

Pokretač i urednik ovih knjiga je novinar i književnik Ismet Bekrić, a izdavač je Grafička radionica “Bor”, edicija “Borovci” u Sloveniji (Ilirska Bistrica).  




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore