Aktuelnosti

U Minhenu održana tribina „Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori“

U organizaciji Saveza dopunskih škola BiH i Zajednice BiH, u Minhenu je u petak, 8. aprila 2016. godine održana tribina na temu: Očuvanje maternjeg jezika i identiteta građana BiH u dijaspori kroz dopunske škole BiH na kojoj je osnovano i prvo odjeljenje dopunke škole BiH u glavnom gradu Bavarske.


















Organizovanje tribine proizašlo je iz činjenice da u Bavarskoj živi oko 35 000 bh. iseljenika, od čega je jedna trećina djece školskog uzrasta, a do sada je veoma mali broj uključen u pohađanje dopunske nastave na maternjem jeziku. Cilj tribine je da se animiraju roditelji, aktivisti iz dijaspore i nastavnici na pokretanju aktivnosti za osnivanje dopunskih škola u okviru redovnog obrazovnog sisema SR Njemačke, te da se iskoriste mogućnosti i podrška koje SR Njemačka pruža u ovoj oblasti.

 Sa ciljem kontinuiranog rada na otvaranju i organizovanju novih dopunskih škola osnovan je Odbor za dopunske bh. škole u Minhenu, a njegovi članovi su: Ismet Hasanović, Desanka Delić, Hajrudin Isović, Fehim Okanović, Elvis Salkanović, Husein Ismailović. Odbor će u  saradnji sa Savezom bh. dopunskih škola u SR Njemačkoj i Generalnim konzulatom BiH u Minhenu do septembra pripremtii sve tehničke pretpostavke za početak nastave na maternjem jeziku odjeljenja bh. dopunske škole u Minhenu.
 
Obrazovne institucije Njemačke osiguravaju prostor za održavanje dopunske nastave i uključivanje u njemački obrazovni programa, tako da se ocjena iz maternjeg jezika upisuje u njemačko svjedočanstvo. Podrška obrazovnih institucija Njemačke ovoj oblasti je značajna, ali nedovoljna za osiguranje svih pretpostavki za nesmetano odvijanje nastave, zbog toga je u okviru ovih aktivnosti utvrđena i obaveza roditelja da jednim dijelom finasiranju pohađanje dopunske nastave iz razloga jer još uvijek ne postoji finasijska podrška institucija Bosne i Hercegovine organizovanju dopunskih škola.

Do sada je kroz projekat bh. dopunskih školaa u SR Njemačkoj uključeno je više od 6.000 bh. građana koji žive u ovoj zemlji, što je od izuzetnog značaja za očuvanje maternjeg jezika i kulturnog identiteta građana BiH. Nastava u dopunskim školama BiH odvija se po planu, programu i udžbeniku Ministarstva civilnih poslova BiH, a u većini slučajeva finansiraju je aktivisti bh.dijaspore i roditelji čija djeca pohađaju nastavu.



 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore