Aktuelnosti

U Lucernu promovirana HIFS fondacija – Humanity International Foundation Switzerland

Na poziv HIFS fondacije – Humanity International Foundation Switzerland, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i pomoćnica ministrice za iseljeništvo Ruzmira Tihić Kadrić učestvovale na promoviranju Fonacije bh. dijaspore u Švicarskoj. Na promotivnom skupu, pored predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, su učestvovali predstavnici drugih institucija iz BiH, uspješni bh. poduzetnici, te istaknuti kulturni i sportski radnici i značajan broj predstavnika bh. dijaspore iz Švicarske.




















Promociji HIFS fondacije prisustvovala je parlamentarna grupa BiH iz Švicarskog pralamenta koja je ministrici za ljudska prava i izbjeglice BiH prezentirala mogućnosti međusobne saradnje Švicarske i BiH u političkom domenu.

                                Ministrica Borovac i gosp. Grubešić, Vrbat i Anđelić

Na skupu su istaknute brojne mogućnosti i modaliteti saradnje, a nakon prezentacije fondacije održan je sastanak predstavnika bh. firmi sa bh. poduzetnicma u Švicarskoj.

Fondacija HIFS  osnovana  je i registrovana u Švicarskoj uz podršku švicarskih državnih fodova sa ciljem da snažnije organizuje bh. dijasporu, kako bi na bazi solidarnosti i međusobnih interesa realizirala humanitarne, ekonomske, obrazovne, kulturne, sportske i druge projekte.  Fondacija će otvoriti predstavništva u SR  Njemačkoj, Austriji, Bosni i Hercegovini i drugim državama u kojima bude postojao interes.

HIFS fondacija će u svom radu koristiti mogućnosti švicarskih državnih fondova, sličnih fondacija u Evropi i svijetu, donacije pojedinaca i doprinose iz razvojnih projekata koje fondacija bude realizirala. Fondacija ima za cilj pružanje podrške porodičnim poduzetništvima i malim preduzećima, kao i provođenje regionalnih projekata za unapređenje privredne saradnje i humanitarnu podršku.

Najavljeno je da će HIFS fondacija uskoro realizirati nekoliko projekata u Bosni i Hercegovini za koje već ima osigurana sredstva, kako bi što prije krenuli sa radom i pokazali ozbiljnost u svom radu i programskom opredjejenju.

Ministrica Semiha Borovac, Vehbija Efendić i Ruzmira Tihić Kadrić


Na prezentacionom i promotivnom skupu Fondacije HIFS bilo je prisutan značajan broj predstavnika bh. dijaspore, koji su izrazili zadovoljstvo zbog prisustva ministrice nadležne za dijasporu, kao i drugih predstavnika bh. institucija, te su iskoristili priliku da kroz neposredne razgovore upoznaju ministricu sa stanjem bh. dijapore u Švicarskoj, stepenom njihove integriranosti u švicarsko društvo, kao i potrebama i mogućnostima dijaspore za saradnjom sa bh. institucijama.




 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore