Aktuelnosti

Predstavnik Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (BAFA) posjetio Sektora za iseljeništvo

16.3.2016. godine sa Salihom Musićem predstavnikom udruženja Bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (Bosnian-American Friendship Association – BAFA) razgovarala pomoćnica ministrice za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić, sa saradnicima. Tokom razgovora prezentirane aktivnosti BAFA i “Restart” projekta koji pruža konkretnu tehničku podršku investitorima iz dijaspore.


























Restart.ba funkcionira kao poslovna ambasada za bh.dijasporu, bh. poduzetnike i strane investitore, rješavajući njihove poslovne zahtjeve, olakšavajući proces investiranja iz dijaspore kao i spajanje lokalne poslovne zajednice sa našim ljudima koji žive izvan zemlje.

Za kompanije ili pojedince koji nemaju vremena koje mogu provesti u Bosni i Hercegovini da registruju svoju firmu, ne poznaju zakonsku legislativu i birokratski aparat, te ne znaju kako naći kvalitetne i vrijedne ljude, Restart.ba nudi rješenje po sistemu “ključ u ruke”. To uključuje kompletnu administrativnu registraciju firme u Općinskom sudu, pronalazak adekvatnog ureda i zakup istog, konsalting za angažman adekvatnog računovođe i pravnika, kako bi poslovali po bh. zakonima, konsalting za izbor voditelja ureda i osoblja koje će raditi za pomenute kompanije, te konsalting za kreiranje odrzivih poslovnih procesa. Misija Restart.ba je doprinos održivom razvoju bh ekonomije.

Partneri projekta su Švicarska razvojna agencija (SDC), SEEBA, Market Makers, HUB 387 i “Macedonia 2025”.

BAFA je osnovana 2011. godine,  a 2014. godine registrovana je kao udruženje i u BiH.  Misija Udruženja bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva je davanje doprinosa jačanju ljudskog i socijalnog kapitala putem promocije volonterizma, različitosti i odgovornosti.

Sektor za iseljeništvo nastaviće dijeliti sve informacije kojima raspolaže sa BAFA i svim drugim organizacijama civilnog društva u BiH i dijaspori koje pružaju bilo koju vrstu podrške učešću bh. dijaspore u sveukupnom razvoju BiH.

Više informacija o “Restart “ projektu na www.restart.ba, a o Udruženju bosanskohercegovačko-američkog prijateljstva (BAFA) na Facebook profilu te organizacije https://www.facebook.com/pages/Bosnian-American-Friendship-Association/159352634122032

Ukoliko se želite uključiti i podržati projekt, kontaktirajte ih putem e-maila office@restart.ba.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore