Aktuelnosti

Održan okrugli sto na temu "Odnos vlasti Bosne i Hercegovine i DKP-a BiH prema bh. dijaspori"

U Sarajevu 04.03.2016. godine u organizaciji Svjetskog saveza dijaspore BiH, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH održan okrugli sto na temu "Odnos vlasti Bosne i Hercegovine i DKP-a BiH (ambasada i generalnih konzulata) prema bh. dijaspori".




















Pored članova GO SSD BiH i predstavnika organizacija dijaspore u radu okruglog stola je učestvovala ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, pomoćnica ministrice za iseljeništvo  Ruzmira Tihić Kadrić sa saradnicima, pomoćnik ministra za vanjske poslove Zoran Perković i načelnik općine Travnik Admir Hadžiemrić.

Učesnike okruglog stola pozdravio je predsjednika Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine Hasan Šehović, a nakon toga moderator okruglog stola Haris Halilović je održao uvodno izlaganje na zadatu temu.

Potpredsjednik SSD BiH Haris Halilović je kao jednu od ključnih poduhvata naše dijaspore naveo prijemr organiziranosti Saveza bosanskih dopunskih škola u SR Njemačkoj čije djelovanje za rezultat ima da u toj evroskoj zemlji danas postoje 44 odjeljenja dopunske škole u kojima se odvija program u skladu sa planom Ministarstva civilnih poslova BiH i gdje je maternji jezik jedan od pet predmeta koji se izučavaju.

Ministrica Borovac je naglasila da veoma cijeni napore koje predstavnici bh. dijaspore ulažu u očuvanju i promiciji kulture, tradicije i običaja naroda Bosne i Hercegovine u svijetu. Potcrtavši kako je krajnje vrijeme da država uredi svoje odnose sa dijaspodom, te da je to upravo jedan od prioriteta u njenom radu, ministrica Borovac je navela kako će to pitanje biti riješeno kroz izradu Politike odnosa sa bh. iseljeništvom, a što će biti prvi dokument institucija BiH kojim se definiraju i uređuju odnosi države i naše dijaspore.
Ministrica je naglasila tekuće aktivnosti ministarstva prema dijaspori, projektima koji su uspješno realizovani u saradnji sa dijasporom i podršci ministarstva organizacijama dijaspore i Svjetskoom savezu dijaspore BiH.

Ahmet Kemal Baysak, član Upravnog odbora SSD BiH i počasni konzul BiH u Republici Turskoj  je izrazio nadu da će i ostale institucije BiH u narednom periodu intezivirati saradnju sa bosanskohercegovačkom dijasporom i uvidjeti njen značaj i kapacitete koji su trenutno loše ili nikako iskorišteni.


Predstavnici Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore BiH su izrazili zahvalnst na dosadašnjoj saradnji Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac uručili zvanično priznanje SSD BiH.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore