Aktuelnosti

Pokrenut web portal Žepačke dijaspore

Predstavnici Sektora za iseljeništvo posjetili općinu Žepče i sa predstavnicima općine razgovarali o mogućnostima unaprjeđenja saradnje sa iseljeništvom i realizaciji projekta „Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče“.




















U razgovoru sa načelnikom općine Matom Zovkom i direktoricom Razvojne agencije Žepče Brankom Janko, je konstatovano da je realizacijom projekta „Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče“, koji je finansiran grant sredstvima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BIH, napravljen ozbiljan iskorak i otvorene nove mogućnosti za saradnju lokalne zajednice sa iseljeništvom.



U okviru realizacije projekta „Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče“ pokrenut je jedinstveni web portal za Žepčake u dijaspori www.zepackadijaspora.com . Svrha portala je da Žepčaci u dijaspori pronađu na jednom mjestu sve informacije o Žepču, ostvare međusobnu komunikaciju i povežu sa institucijama i organizacijama općine Žepče.

Na web portalu pored aktualnih vijesti, dostupne su bh. publikacije o dijaspori, adresar općinskih službi, javnih ustanova, kulturno-umjetničkih udruženja i drugih NVO, kao i kontakt podaci poduzeća koja posluju na području općine Žepče.
U rubrici Zašto Žepče dostupni su podatci o mogućnostima za ulaganje, strukturi gospodarstva, poticajima i podršci koju lokalna zajednica pruža investitorima koji se odluče da investiraju na području općine Žepče.

Portal sadrži i dvije baze: - Bazu dijaspore, za pojedince i poslovne subjekte; i - Bazu poslova, Žepče-Žepačka dijaspora, ova baza osmišljena je kao alat pomoći svima onima koji traže radnu snagu ili zaposlenje da objave svoj oglas za posao ili CV.

Projekt „Partnerstvo s dijasporom za održivi razvoj općine Žepče“ je financiralo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BIH, a realizovala ga je  Općina Žepče u partnerstvu s Razvojnom agencijom Žepče, Praha d.o.o. Žepče i Kamin Studio d.o.o. Žepče.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore