Saopćenja

Ministar Lučić u Bratuncu

20.9.2021

U okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB2 u  Bratuncu je danas 20 izbjegličkih porodica dobilo krov nad glavom.  Izgradnja stambene zgrade finansirana je kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope. Vrijednost izgradnje ovog stambenog objekta je  1.254.723,44 KM, a za nabavku namještaja i opremanje izdvojeno  je  75.700, 00 KM. Opština Bratunac obezbijedila je  zemljište, građevinske dozvole kao i priključke na infrastrukturu.

Izgrađena zgrada sa 20 stanova će biti u vlasništvu opštine, a stanovi će se  korisniti po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja.

Projektom “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB2” planirano je stambeno zbrinjavanje oko 7200 korisnika koje žive u neuslovnim objektima kolektivnih centara i alternativnih smještaja širom BiH i projekat se  implementira u 45 gradova i opšina s ciljem zataranja  121 kolektivnog centra i alternativnog smještaja. Projektom CEB2 planirana je izgradnja ili rekonstrukcija 2465 stanova neprofitnog socijalnog stanovanja u 82 zgrade i objekta.

Ukupna vrijednost projekta CEB2 je 104 miliona evra (od čega je 60 miliona evra kredit Razvojne banke Savjeta Evrope, 42,7 miliona evra je doprinos lokalnih zajednica i 1,3 miliona evra je grant „WBIF” za troškove implementacije).