Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Lučić i v.d. direktor Gujon: „pravo svojine je osnovno ljudsko pravo koje ne smije biti ugroženo u BiH“

10.8.2021


Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić sastao se danas u Beogradu  sa  v.d. direktorom  Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova  Srbije Arno Gujonom. Tema sastanka bila je zaštita imovine Srba u F BiH. 
Ministar Lučić  i direktor Gujon posebno su  se osvrnuli  na  probleme sa kojima se suočavaju Srbi iz F BiH, sa fokusom na proces usaglašavanja zemljišnih knjiga i katastra, u kojem Srbi gube pravo na imovinu. 
Ministar Lučić zahvalio je na naporima koje Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu ulaže na planu zaštite prava Srba u F BiH i izrazio spremnost da podrži aktivnosti koje zajednički sprovode Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske . 

Ministar Lučić  je već kontaktirao  Republičku upravu za geodetske i imovinsko- pravne poslove Republike  Srpske i uskoro će se sastati sa predstavnicima Uprave kako bi zajedničkim naporima pomogli rješavanju imovinskih problema Srba koji žive u F BiH. 
Ministarstvo će se uključiti u kampanju zaštite srpske imovine u BiH  i u tom kontekstu iniciraće organizovanje konferencije na najvišem nivou na koju bi bili pozvani i  predstavnici međunarodne zajednice kako bi se zaštitila srpska imovina i omogućilo poštovanje osnovnih ljudskih prava Srba u Federaciji BiH.  
Ministar Lučić i direktor Gujon  usaglasili su se da je pravo svojine osnovno ljudsko pravo koje početkom 21. vijeka ne smije biti ugroženo, a da je odgovornost svih nas da učinimo sve što je u našoj moći da se ovo pravo poštuje.