Saopćenja

Potpisivanje ugovora u Banja Luci

18.5.2021


Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić potpisao je u Banja Luci  24 ugovora  vrijednosti 16,5 miliona  KM za  izvođenje radova i nadzor u okviru Regionalnog stambenog programa (pod projekti  BiH5 i BiH6 i BiH2) Ugovorima je predviđeno izviođenje radova i nadzor na 455 stambenih  jedinica na području 26 opština Republike Srpske. Potpisivanju ugovora prisustvovali su Direktor fonda za povratak Bosne i Hercegovine Bojan Ninković i v.d. Direktora Sekretarijata za izbjeglice i migracje Republike Srpske Ljubo Ninković. Potpisano je 15 ugovora za izvođenje radova i 9 ugovora za nadzor nad izvođenjem radova. Ugovori predviđaju izvođenje radova i  nadzor na stambenim objektima izmeđju ostalog u Banja Luci, Prijedoru, Trebinju, Višegradu, Zvorniku, Palama, Trnovu, Nevesinju, Gacku  i drugim  opštinama i  gradovima u Srpskoj.

Potpisivanje ugovora omogućiće raspodjelu  sredstva kroz podprojekte koji će obezbijediti  bolje i humanije uslove za život izbjeglim i  raseljenim osobama.
Podprojekti se  finansiraju  iz Regionalnog stambenog programa za koji najveći dio sredstava obezbjeđuje EU, a kojim je predviđena izgradnja 3.200 stambenih jedinica. Do sada je izgrađeno 1.832 stambene jedinice, od čega 1.200 kuća, a ostatak su stanovi. Završetak Regionalnog stambenog programa u BiH planiran je do kraja 2022. godine, ali je moguć produžetak roka zbog objektivnih okolnosti uzrokovanih pandemijom virusa korona.