Saopćenja

Ministar Lučić čestitao 8. mart

8.3.2021

Ministar za ljudska prava za izbjeglice  u  Savjetu ministara BiH Miloš Lučić svim pripadnicama nježnijeg pola čestita 8. mart uz želju da nastave svoju borbu za ravnopravnost jer su vrlo često izložene diskriminaciji samo zato što su  žene. 

Žena je nezamjenjiv oslonac u očuvanju porodice,  stub društva i pokretač sveukupnog društvenog napretka  i njena težnja da se izbori za svoju ravnopravnost je opravdana i zaslužena  i zato je moramo podržati i  pružiti joj svu neophodnu podršku i  zaštitu na tom putu. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ima posebnu ulogu u ravnopravnosti polova i zaštiti žena.

Danas se žene  suočavaju sa mnogobrojnim izazovima, koji se,  prije svega,  odnose na zadržavanje posla, obrazovanje i  pristup zdravstvenim uslugama. Često  su nepravedno manje plaćene od svojih muških kolega, diskriminisane u razvoju  karijere i nažalost izložene neprimjerenom seksističkom ponašanju i komentarima.

Uz sve to, pandemija Kovid 19 ostavlja  brojne i  duboke posljedice na žene jer je povećan broj slučajeva nasilja nad ženama zbog uvedenih mjera i kućne izolacije.  Žene su danas, nažalost, izložene različitim oblicima fizičkog nasilja i psihičkog zlostavljanja. 

Naša  obaveza je da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja  prema ženama i  diskriminaciju sa kojom se svakodnevno suočavaju i pridružimo im se u borbi za bolje društvo u kome će biti ravnopravne i poštovane.