Saopćenja

Bijeljina: stanovi za šest romskih porodica

12.11.2020


Ministar  za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić uručio je u  Bijeljini  ključeve stanova za šest romskih porodica, čime se obezbjeđuju  adekvatni  uslovi  za njihov život i stvaraju pretpostavke za njihovu integraciju u savremeno društvo. 
Ovaj projekat finansiran je iz grant sredstava za 2017. godinu, a realizovan je u partnerstvu sa Gradom Bijeljina i „Karitasom-om“ Švajcarske. Ministarstvo je za ovaj projekat obezbijedilo 100.000 KM, a ukupna vrijednost  projekta iznosi 440.000 KM. Na ovaj način nastoji se poboljšati  uključenost i integracija Roma u društvo i  smanjiti diskriminacija prema romskoj populaciji.  Do sada je kroz projekte stambenog  zbrinjavanja Roma u Gradu Bijeljina iz budžeta Ministarstva  uloženo 970.403,80 KM, što za rezultat ima izgrađenih 14 stambenih jedinica, rekonstruisanu 31 stambenu jedinicu, a 250 osoba su korisnici infrastrukturnih projekata. 
U cilju adekvatnog rješavanja problema Roma, jedne od najbrojnijih nacionalnih manjina u BiH koja je suočena sa povećanim stepenom socijalne isključenosti, posljednjih godina intenzivirane su aktivnosti na integraciji  Roma u BiH. Ministarstvo za ljudska prava i  izbjeglice  od 2009. godine iz svog budžeta izdvaja grant sredstva za rješavanje problema Roma u oblastima zapošljavanja, zdravstvene zaštite i stambenog zbrinjavanja.
U oblasti stambenog  zbrinjavanja Roma do sada je iz budžeta Ministarstva i kroz sufinansiranje od strane lokalnih  zajednica i donatora uloženo  ukupno 39.386.493,59 KM, od čega je izgrađeno  i rekonstruisano 1011 stambenih objekata, a preko 1700 porodica su korisnici  infrastrukturnih projekata  u 55 lokalnih  zajednica.