Saopćenja

Šef kabineta Mlađen Božović i pomoćnica ministra za ljudska prava i i zbjeglice BiH Saliha Đuderija održali su sastanak sa predstavnicima Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH

22.10.2020

Šef kabineta Mlađen Božović i pomoćnica ministra za ljudska prava i i zbjeglice BiH  Saliha Đuderija održali su sastanak  sa predstavnicima Savjetodavnog odbora Instituta za nestala lica BiH. Na tom sastanku je razgovarano o problemima funkcionisanja Instituta za nestala lica,te traženja rješenja za prevazilaženje istih.  Jedan od zaključaka sastanka bio je da se  napravi akcioni plan kako bi se unaprijedio proces traženja nestalih osoba, te da se radi na izmjenama i dopunama Zakona o nestalim osobama Bosne i Hercegovine.

 U BiH još uvijek se traga za oko 7500 osoba, što je poražavajuća činjenica obzirom da je prošlo 25 godina od  završetka sukoba u BiH. Članovi savjetodavnog odbora ukazali su i  na probleme koji se tiču smještaja i očuvanja posmrtnih ostataka ekshumiranih osoba.

Dogovoreno je da sve  aktivnosti koje bude provodio Savjetodavni odbor blagovremeno  informiše naše ministarstvo. U svom radu ministarstvo daje punu podršku i saradnju Savjetodavnom odboru.