Saopćenja

Ministar Miloš Lučić posjetio sjedište Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine

5.10.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić i šef kabineta ministra Mlađen Božović posjetili su sjedište Društva Crvenog/krsta križa BiH gdje su razgovorali sa generalnim sekretarom Društva Crvenog/krsta križa BiH Rajkom Lazićem i njegovim saradnicima. Tokom sastanka  akcenat je  stavljen na traženje pomoći u obezbjeđivanju neophodnih finansijskih sredstava i povećanja grant sredstava kako bi Društvo Crvenog/krsta križa BiH moglo nesmetano funkcionisati.

Ovom prilikom  Društvo Crvenog/krsta križa BiH predstavilo je svoje rezultate u odgovoru na KOVID-19 i migrantsku krizu, pomoći socijalno ugroženim putem programa javnih kuhinja i drugih projekata pružanja humanitarne pomoći. Ministra Lučić je upoznat i sa sistemom funkcionisanja hitnog operativnog centra, koji je uvezan sa hitnim operativnim centrima entitetskih organizacija Crvenog krsta/križa i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, sa Kancelarijom Međunarodne federacije društava Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca za Evropu i pet susjednih nacionalnih društava Crvenog krsta/križa Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije. Domaćini su ministra upoznali i sa finansijskom situacijom, kao i aktivnostima na polju međunarodne saradnje.

Društvo Crvenog/krsta križa BiH dalo je i daje značajan doprinos u ovim teškim vremenima i proaktivno deluje u cilju pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika u BiH.   

Na današnjem sastanku je takođe dogovoreno da se se zajedničkim naporima pomogne  populaciji Roma u BiH.