Saopćenja

Ministar Lučić i USAID direktorica Eslik potpisali Ugovor sa predstavncima osam sigurnih kuća u BiH

22.7.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić i direktorica USAID-a u BiH Nensi Eslick potpisali su Ugovor o dodjeli grant sredstava u iznosu od 160.468 KM sa osam nevladinih organizacija koje imaju sigurne kuće u BiH.

Sredstva su namijenjena za podršku radu sigurnih kuća i  smještaj žrtava rodno zasnovanog i nasilja u porodici, posebno u kontekstu posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Ministar Lučić je ukazao  da je povećan broj registrovanih slucajeva  nasilja u porodici i nasilja nad ženama, posebno u vrijeme pandemije koronavirusa. Zbog toga je  Minstarstvo odlučilo da u saradnji sa USAID-om pomogne rad sigurnih kuća kako bi mogle nastaviti sa aktivnostima pružanja pomoći žrtvama nasilja.
Ministar  Lučič ukazao je da je obaveza svih nas da kao društvo ukažemo na težinu i negativne posljedice nasilja u porodici i nasilja prema ženama kako bi ga spriječili, počinioce procesuirali, a žrtvama pružili maksimalnu podršku i zaštitu.

U dogovoru sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i Agencijom za ravnopravnost polova BiH, USAID će u narednom periodu  izdvojiti dodatnih 175.000 KM za projekte sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini.