Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić posjetio je JZU Specijalnu bolnicu za hroničnu psihijatriju Modriča

13.7.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić posjetio je  JZU Specijalnu bolnicu za hroničnu psihijatriju Modriča,  gdje se trenutno liječi 283 pacijenata iz svih krajeva Bosne i Hercgovine. Ministar Lučić razgovorao je sa direktorom bolnice Sinišom Nikićem o narednim koracima koji će unaprijediti dosadašnju saradnju, posebno sa aspekta poboljšavanja položaja i kvaliteta života psihijatrijskih bolesnika.

Direktor bolnice je ministra Lučića upoznao sa stanjem u bolnici i važnim projektom u koji je uključena ova zdravstvena ustanova, a tiče se modernizacije  kroz izgradnju  novih stacionarnih objekata i infrastrukturnih radova. Početak gradnje planiran je u narednoj godini. 

 Ministar Lučić je rekao da  će razmotriti načine i mogućnosti pomoći bolnici kako bi se unaprijedio nivo  rehabilitacije i liječenja pacijenata.

Osim liječenja pacijenata od izuzetne važnosti je socijalna briga i zaštita kao i poštovanje ljudskih prava pacijenata, jer ih, nažalost, u našem društvu prati stigma i diskriminacija. Osobe sa mentalnim smetnjama su često izolovane i zato im moramo pomoći u svim segmentima života, istakao je ministar Lučić.