Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA - Srijeda 19.06.2019. godine - Foča - Obilježavanje Međunarodnog dana dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu

18.6.2019

Povodom obilježavanja 19. juna – Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sutra će sa predstavnicama Udruženja “Žena-žrtva rata” položiti cvijeće i odati počast ubijenim i ženama žrtvama seksualnog nasilja u Foči.

Polaganje cvijeća i odavanje počasti svim zlostavljanim i ubijenim ženama planirano je za 13:00 sati ispred zloglasnog logora za žene - Sportske dvorane “Partizan”, čemu će prethoditi obilazak i odavanje počasti stradalima na zloglasnom mjestu za djevojčice, djevojke i žene “Karamanova kuća” u Miljevini u 12:00 sati.

Prema podacima Udruženja “Žena-žrtva rata” u Foči je ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena. Foča se nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina.