Saopćenja

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

17.5.2019

Danas,  17. maja, u mnogim zemljama svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, obilježava se IDAHOT - Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, s ciljem podizanja svijesti o nužnosti borbe protiv predrasuda i diskriminacije prema lezbejkama, gejevima, bi-seksualnim, transeksualnim i interspolnim osobama. 

Ovaj dan se obilježava kako bi se skrenula pažnja na kršenja prava LGBTI osoba i važnost njihovog poštovanja širom svijeta. Obilježavanje IDAHOT-a je od 2017. godine uvršteno u Program obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. 
 
Homofobija je diskriminacija osoba na osnovu njihove seksualne orijentacije i zasnovana je na predrasudama, strahu ili mržnji prema pripadnicima/pripadnicama LGBTI populacije. Manifestira se na različite načine - od verbalnih uvreda do fizičkog nasilja. Bosna i Hercegovina je u potpunosti opredjeljena za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ova opredjeljenost je potvrđena brojim međunarodnim sporazumima koje smo ratificirali, od kojih su brojni sastavni dio i ustavnog poretka BiH, i koji su integrisani i u zakonski okvir naše zemlje. 
 
Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice krajem 2017. godine izradila je Nacrt Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u BiH za period 2018 – 2020. Agencija preduzima intenzivne napore u cilju dobivanja potrebnih pozitivnih  mišljenja i usvajanja Akcionog plana za ravnopravnost LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini u što skorijem vremenu. 
 
Ova i brojne druge aktivnosti pokazuju opredjeljenost Agencije za ravnopravnost spolova BiH da doprinose borbi protiv diskriminacije i poboljšanju položaja LGBTI osoba u Bosni i Hercegovini, s ciljem dosljednog preuzimanja temeljnih vrijednosti Evropske unije.
 
Uprkos činjenici da je diskriminacija na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika zabranjena te da je nasilje počinjeno iz mržnje krivično djelo, LGBTI osobe u Bosni i Hercegovini su svakodnevno izložene diskriminaciji i nasilju, uključujući fizičko nasilje i zlostavljanje. 

Kršenje prava, diskriminacija i nasilje koje trpe LGBTI osobe, u značajnoj mjeri još uvijek ostaju nevidljivi u bh. društvu. Zato je neophodno da predstavnici vlasti, ali i društvo, u cjelini posvete veću pažnju mjerama zaštite fizičkog i psihičkog integriteta LGBTI osoba, kao i sprečavanju diskriminacije i govora mržnje.