Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA - Utorak (20. novembar) – 13:00 sati – Press sala Vijeća ministara BiH (sala 3/II u zgradi Parlamentarne skupštine BiH) - Potpisivanje protokola o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava

19.11.2018

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, sutra će sa predsjendicama Fondacije lokalne demokratije i Mreže policijskih službenica Jasminom Mujezinović i Kristinom Jozić potpisati Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava. Potpisivanju Protokola prisustvovat će i Reinout Vos, ambasador Kraljevine Holandije u BiH.

Fondacija lokalne demokratije je sa Mrežom policijskih službenica, a uz finansijsku podršku Kraljevine Holandije kroz MATRA program, implementirala projekat “Ostati sigurne – Mreža sigurnosti za braniteljice ljudskih prava i aktivistice protiv rodno zasnovanog nasilja u BiH”.

Projekat je podržala Agencija za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Cilj projekta je podrška nevladinim organizacijama – braniteljicama ljudskih prava  i stvaranje uslova za uspostavljanje mehanizama zaštite braniteljica ljudskih prava.

U okviru projekta provedena je Analiza sigurnosnih rizika kojima su izložene braniteljice ljudskih prava i kreiran Standard ponašanja za braniteljice ljudskih prava u situacijama ostvarivanja rizika u njihovom djelovanju i radu. Definirani su mehanizmi zaštite od diskriminacije za braniteljice ljudskih prava u policijskim strukturama BiH, razvijene smjernice za tretman policijskih službenica kada se prijavljuje ili sumnja na mogućnost nasilja, te unaprijeđeni kapaciteti medija za odgovorno izvještavanje o kršenju sigurnosti braniteljica ljudskih prava.

Krajnji i najvažniji ishod aktivnosti provedenih u toku implementacije projekta predstavlja Protokol koji će sutra biti potpisan, a koji će preporučiti mehanizme zaštite.

Potpisivanje protokola i izjave za medije bit će organizirane sutra (utorak, 20. novembar) u 13:00 sati u Press sali Vijeća ministara BiH (sala 3/II u zgradi Parlamentarne skupštine BiH – Trg BiH br 1).

Za dodatna pitanja možete kontaktitirati Sanju Škuletić-Malagić, savjetnicu ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH putm telefona 033/202-600, mobitela 061/360-223 ili e-maila sanja.skuletic@mhrr.gov.ba