Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA: Konferencija „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“ Sarajevo, 13. i 14. juni 2018. godine

11.6.2018

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine organizator je konferencije pod nazovim „Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu“, a koja će biti održana 13. i 14. juna 2018. godine u hotelu Holiday u Sarajevu.

Prije otvaranja Konferencije u srijedu, 13. juna bit će upriličene izjave za medije s početkom u 9:30 sati u kongresnoj sali hotela Holiday, a koje će dati: 

-          Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH,

-          Mirjana Paunović, predsjednica Unije BiH udruženja u Republici Italiji,

-          Sezin Sinanoglu, rezidentna koordinatorica UN i rezidentna predstavnica UNDP u BiH,

-          Barbara Datwyler Scheuer, Ambasada Švicarske u BiH, direktorica za saradnju/zamjenica šefice misije i

-          Peter Van der Auweraert, predstavnik IOM u BiH i Subregionalni koordinator za Zapadni Balkan.

Konferencija je organizirana u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u partnerstvu sa UNDP i IOM u BiH.

Jačanje saradnje sa iseljeništvom jedan je od ključnih principa Politike o saradnji sa iseljeništvom, čijim je usvajanjem prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo pravce djelovanja Bosne i Hercegovine prema iseljeništvu.

Cilj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, u čijoj je nadležnosti kreiranje politike prema iseljeništvu, je da na ovoj konferenciji, okupljajući više od 30 predstavnika iseljeništva iz 15 zemalja i predstavnike relevantnih institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, istakne važnost iseljeništva i pruži mogućnost otvaranja tema kojima će se ukazati na ulogu iseljeništva u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, kroz njihovo uključivanje u kreiranje javnih politika, poduzetništvo, prenos znanja, te saradnju sa jedinicama lokalne samouprave.

U prilogu je dnevni red Konferencije.