Saopćenja

Borovac izrazila žaljenje zbog neprihvatanja Prijedloga Osnovnog ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH

20.4.2018

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac izražava žaljenje što Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jučer nije prihvatilo Prijedlog Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. 

Ministrica Borovac je potsjetila kako je procedura za zaključivanje ovog ugovora pokrenuta još 2011. godina te da je vođena uz poštivanje standarda koje nalažu Ustav i pozitivno zakonodavstvo BiH. Osnovni ugovor je jednoglasno usvojen na Vijeću ministara Bosne i Hercegovine još u septembru 2015. godine te da je u oktobru te godine dostavljen Predsjedništvu Bosne i Hercegovine na dalju proceduru. 

Postupak za zaključivanje ovog ugovora vođen je po istim procedurama i principima po kojima su vođeni i zaključeni ugovori između BiH sa Svetom stolicom i Srpskom pravoslavnom crkvom. 

U izradi ovog ugovora su uz predstavnike Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH učestvovali i predstavnici državnih ministarstava civilnih poslova, pravde te finansija i trezora kao i predstavnici Islamske zajednice u BiH. Također, Islamska zajednica u BiH je informirala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da su pisanu podršku za zaključivanje Osnovnog ugovora između BiH i Islamske zajendice u BiH dali i nabiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci.

Ministrica Borovac je naglasila kako nezaključivanjem Osnovnog ugovora sa Islamskom zajednicom u BiH islamski vjernici, iako najbrojniji u Bosni i Hercegovini, ostaju i dalje u neravnopravnom položaju u odnosu na katolike i pravoslavce sa čijim crkvama naša država ima zaključene ugovore. Takav odnos prema Islamskoj zajednici u BiH i njenim pripadnicima ne doprinosi međusobnom razumijevanju i poštovanju. (Kraj.)