Saopćenja

Borovac i Filipović: Traganje za nestalim je ljudska i moralna obaveza društva

3.4.2018

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa šefom delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u Bosni i Hercegovini Željkom Filipovićem, a u fokusu njihovog razgovora bio je proces traganja za nestalim osobama u našoj zemlji i regionu. 

Zajednički je konstatirano kako je postignut značajan rezultat s obzirom da je naš region jedinstven primjer u svijetu gdje je nakon sukoba identificirano više od 70 posto nestalih osoba. Filipović je naveo kako je od oko 35.000 nestalih u tokom oružanih sukoba na Zapadnom Balkanu identificirano više od 24.000 osoba dok se za više od 10.000 i dalje traga. 

Ministrica je istaknula kako se u Bosni i Hercegovini traga za još oko 7.000 osoba te da se moraju uložiti dodatni napori kako bi se taj proces ubrzao. 

U tom svjetlu pohvaljeni su napori tima MKCK koji u Arhivu Haškog tribunala traga za informacijama o mjestima stradanja i potencijalnim grobnicama, a što je već dalo konkretne rezultate na terenu. Filipović je najavio kako će ovaj tim uskoro biti i značajno proširen navodeći kako je pretragu kompletnog Haškog arhiva potrebno oko četiri godine. 

Borovac i Filipović su zaključili da je proces traganja za nestalima ljudska i moralna obaveza društva u cjelini pozvavši zajedno sve one koji imaju informacije o grobnicama da ih objelodane i tako daju lični  doprinos ne samo traganju za nestalima nego i izgradnji povjerenja i pomirenja u Bosni i Hercegovini i regionu.