Saopćenja

Borovac na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa u Parizu

29.11.2017

Očekuje se odobrenje sredstava za dodatnih 600 stambenih rješenja 

U Parizu se danas (srijeda, 29. novembar) održava sjednica Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, čiji je član i ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac.

Na današnjoj sjednici se očekuje odobrenje konceptne note koju je Bosna i Hercegovina pripremila u cilju osiguranja dodatnih 600 stambenih rješenja za izbjegle i raseljene porodice. 

Zajedno sa pet do sada odobrenih potprojekata, Bosna i Hercegovina će kroz ovaj državni projekat zbrinuti više od 3.000 porodica odnosno oko 11.000 osoba.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Do sada je iz Fonda Regionalnog stambenog programa osigurano oko 120 miliona KM za projekte u našoj zemlji. Uz doprinos Bosne i Hercegovine od gotovo 20 miliona KM, ukupna vrijednost do sada odobrenih potprojekata doseže cifru od oko 140 miliona KM.