Saopćenja

Borovac i Jović osudili skrnavljenje nadgrobnih spomenika

6.11.2017

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac i njen zamjenik Predrag Jović najoštrije su osudili skrnavljenje nadgrobnih spomenika na pravoslavnom groblju u sarajevskom naselju Briješće te Karauli kod Kaknja. 

Također, pozvali su nadležne institucije i policiju da sa posebnom pažnjom razmotre ovaj vandalski čin i procesuiraju njegove počinioce. 

Borovac i Jović su u zajedničkoj izjavi istaknuli kako ovakvi nemili događaji predstavljaju udar na pokušaje ponovne izgradnje povjerenja među narodima u Bosni i Hercegovini, zbog čega ne smiju biti tolerirani, a pogotovo ne opravdavani. 

-  Izgradnja povjerenja i suživot svih naroda u Bosni i Hercegovini nema alternativu. To je jedini način da se ostvari stvarni napredak i učini kraćim put naše zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji. Skrnavljenje nadgrobnih spomenika odraz je nepostojanja minimuma humanosti i civilizacijske svijesti i ne smijemo dozvoliti da pojedinci retrogradnim djelovanjem pokušaju mijenjati sliku multietničke i multikulturalne zemlje, kakva će je Bosna i Hercegovina bila vjekovima i kakva će biti i u budućnosti – naveli su Borovac i Jović u zajedničkoj izjavi.