Saopćenja

Devet povratničkih porodica uselilo u prvu novoizgrađenu zgradu u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH

31.10.2017

U prvoj, novoizgrađenoj zgradi u okviru Regionalnog stambenog programa za lokalnu integraciju izbjeglica i interno raseljenih lica u BiH, danas su u Ustikolini uručeni ključevi stanova za devet porodica. Zgrada ima devet stanova, veličine od 30 do 50 m2, a nalazi se u centru Ustikoline, u neposrednoj blizini općine, pošte, škole, ambulante i drugih javnih sadržaja.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi oko 500.000 KM. Pored sredstava iz Fonda Regionalnog stambenog programa općina Foča u FBiH je. osigurala vlastito učešće u visini od 15% ukupne vrijednosti projekta, a koje se sastoji od ustupanja građevinski uređenog zemljišta, izdavanja potrebne dokumentacije, uključujući i građevinsku dozvolu, plaćanja projektovanja zgrade i revizije projekta, kao i priključaka na vodu, kanalizaciju i električnu mrežu.

Od ukupno četiri do sada odobrena potprojekta Bosni i Hercegovini, potprojekat BiH3 Regionalnog stambenog programa u vrijednosti od oko 34 miliona KM, namijenjen je za izgradnju 24 zgrade sa 512 stanova za smještaj interno raseljenih porodica i porodica izbjeglih iz Republike Hrvatske u BiH.

- Do sada je u okviru Regionalnog stambenog programa izgrađeno 394 stambenih jedinica. Do kraja ove godine planirana je obnova i izgradnja 261 stambene jednice, a čak 998 u toku naredne godine. Posebno cijenim činjenicu da smo svi uvidjeli presudni značaj osiguranja mjera održivosti povratka. Jer, samo krov nad glavom nije dovoljan za uspješan povratak. Zato cijenim napore i rezultate koje CRS ostvaruje u smislu pružanja pomoći povratnicima kroz projekte održivog povratka – naglasila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.

I ovom prilikom je ponovila kako je RSP od izuzetne važnosti ne samo za rješavanje problema raseljenja, nego i za jačanje regionalne saradnje. 

- I danas su sa nama ovdje kolege iz regiona i svi mi zajendo svaki pojedinačni uspjeh slavimo kao zajednički. To je konkretan način osnaživanja dobrosusjedskih odnosa i doprinos pomirenju i stabilnosti u regionu, a što je preduslov napretka na planu evropskih integracija – rekla je Borovac. 

Šef političkog i ekonomskog sektora Delegacije Evropske unije u BiH Jan Snaidauf je naglasio predanost Evropske unije Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja i istakao da je EU ovdje kako bi pomogla Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i obezbijedila bolju budućnost za njene građane, uključujući i korisnike Programa. 
EU je ovdje da pomogne. Do sada, ukupna pomoć Evropske unije u Regionalnom programu stambenog zbrinjavanja u BiH iznosi 49 miliona eura. Zajedno s finansijskom pomoći BiH u iznosu od 5,5 milijuna eura, gotovo 2500 domaćinstava u 72 lokalne zajednice bit će osigurano trajnim stambenim rješenjima. Istovremeno, od iznimne važnosti je da ciljane općine osiguraju adekvatne društveno-ekonomske uslove, kako bi se olakšao održivi povratak najranjivijih korisnika i njihova integracija u lokalne zajednice - rekao je Snaidauf.

U okviru potprojekta BiH3 Regionalnog stambenog programa, pored Općine Foča u FBiH, u entitetu Federacija BiH višestambene zgrade izgradit će se u Goraždu i Bosanskom Petrovcu (po 20 stanova),  Ilidži (18 stanova), Jajcu (7 stanova), Olovu (16 stanova), Pale-Prača (6 stanova), Tuzli (54 stana) i Zenici (62 stana). Ovaj potprojekat provodi se i u sljedećim općinama/gradovima entiteta Republika Srpska: Prijedor (82 stana), Banja Luka (48 stanova), Bijeljina i Derventa (po 30 stanova), Gradiška (32 stana), Bileća i Brod (po 15 stanova), Vlasenica (20 stanova) i Foča (12 stanova). U Brčko Distriktu BiH izgradit će se 2 zgrade sa ukupno 16 stanova.

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.