Saopćenja

Zamjenik ministrice Predrag Jović razgovarao sa predstavnicima Savjeta Evrope

5.9.2017

Zamjenik ministrice Predrag Jović i izvjestilac Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za BiH Tiny Kox razgovarali su u Sarajevu o aktuelnim temama u BiH i saradnji Savjeta Evrope i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na sastanku je razgovarano o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o Ombudsmenu za ljudska prava BiH, o povratku izbjeglica i interno raseljenih osoba i iskustvima koja BiH ima u procesu povratka, te o aktivnostima Instituta za nestale osobe i nestalim osobama.

Sagovornici su razgovarali i o aktuelnoj političkoj situaciji, predstojećim opštim izborima i izmjenama izbornog zakonodavstva, kao i o dosadašnjim zajedničkim aktivnostima s posebnim akcentom na zajednički projekat na promociji inkluzivnog obrazovanja u BiH.

Ispred delegacije Savjeta Evrope sastanku su prisustvovali i Caroline Ravaud, šefica Sekretarijata Odjela za monitoring Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope i ambasador Drahoslav Štefanek, šef Kancelarije Savjeta Evrope u BiH, a ispred Ministarstva predstavnici Sektora za ljudska prava Minka Smajević i Milena Jurić.