Saopćenja

Potpisani sporazuma o saradnji u realizaciji infrastrukturnih i projekata elektrifikacije

27.7.2017

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac je u Bijeljini sa čelnicima 32 grada i općine u Bosni i Hercegovini potpisati sporazume o saradnji na realizaciji infrastrukturnih projekata na prostorima gdje žive raseljena lica i povratnici te sporazume sa čelnicima šest općina o saradnji na provedbi projekata elektrifikacije povratničkih domova. Ukupna vrijednost navedenih projekata je 2,25 miliona KM. 

Odlukom Komisije za izbjeglice i raseljena lica BiH iz juna ove godine je za 43 infrastrukturna projekta u 32 grada i općine raspodjeljeno 1.575.000 KM. Najviše projekata će biti provedeno u Bijeljini gdje je planirana realizacija njih sedam u vrijednosti od 225.000 KM, tri će biti provedena u Brodu, po dva u Orašju, Stocu i Zvorniku, te po jedan u Gacku, Busovači, Pelagićevu, Srebrenici, Sokocu, Sapni, Goraždu, Čapljini, Čeliću, Teočaku, Tešnju, Loparama, Šamcu, Kiseljaku, Kaknju…

Kada je riječ o projektima elektrifikacije, Komisija je u okviru raspoloživih 675.000 KM odobrila osam prioritetnih projekata u šest općina i to tri u Foči te po jedan u Glamoču, Istočnom Starom Gradu, Kotor Varoši, Ravnom i Rudom. Time će biti omogućeno priključenje na niskonaponsku elektro-mrežu za oko 80 povratničkih domova. 

Obraćanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice prenosimo u cjelosti:

Poštovani gradonačelniče Bijeljine Mićo Mićić,
poštovani gradonačlnici i načelnici u Bosni i Hercegovini,
poštovani predstavnici medija,
dame i gospodo,

događaji poput ovog današnjeg dokazuju kako se najbolji rezultati postižu prvenstveno saradnjom svih nivoa vlasti u našoj zemlji, a kada se ti rezultati odose na rješavanje pitanja povratnika i raseljenih lica, oni imaju poseban značaj. 

On se ogleda u tome što probleme povratnika i raseljenih lica rješavamo zajedničkim sredstvima državnog, entitetskih i lokalnog nivoa. 

To se i potvrđuje današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji na realizaciji infrastrukturnih i projekata elektrifikacije, vrijednosti 2,25 miliona KM. 

Sve to je samo dio projekata koji se vode pod liderstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Državne komisije za izbjeglice i raseljena lica. 

Podsjetit ću vas da smo vodeća državna institucija u Regionalnom stambennom programu vrijednom 200 miliona KM, kao i u projektu zatvaranja kolektivnih centara u BiH za šta je osigurano 120 miliona KM kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Evrope, a kojim se rješava sudbina više od 7.000 osoba koje i danas žive u kolektivnim centrima diljem Bosne i Hercegovine. 

Predvodimo i projekte koji se realiziraju posrestvom OPEC i Saudijskog fonda, a pokrećemo i nove za koje nam je neophodno da se izdvoje značajnija sredstava i sa lokalnih nivoa vlasti u BiH, jer je visina domaćeg učešća u finaniranju projekata održivog povratka jedno od kjučnih mjerila po kojima se donatori i kreditori odlučuju i za nivo vlastitog učešća u njihovom fiinansiranju. 

Sve navedeno vodi ka cilju pune provedbe Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, što je i naša obaveza na putu integracija u Evropsku uniju. Članstvo u Uniji će biti nedostižno sve dok budemo imali neriješeno pitanje izbjeglih i raseljenih osoba, kao i sve dok naši građani budu živjeli u kolektivnim centrima.

Drago mi je da smo se danas okupili upravo u Bijeljini koja je dobar primjer povratka, ali i primjer suživota koji se ovdje njeguje u duhu duge tradicije i kulture Bosne i Hercegovine. 

Drago mi je i da među vama gradonačlnicima i načelnicima, odnosno gradovima i općinama koje predstavljate ima mnogo onih koji su potpisali Platformu za mir, a koja je nedavno na inicijativu našeg ministarstva usvojena i u Vijeću ministara BiH. 

Tim činom smo potvrdili našu zajedničku predanost miru i prosperitetu i izgradnji svjetlije budućnosti svih nas u Bosni i Hercegovini. 

Dužni smo osigurati da se svaki građanin osjeća kao svoj na svome u svakom dijelu ove zemlje, a tu poseban senzibilitet moramo iskazati prema povratnicima. 

Zato ću i ovu priliku iskoristiti da vas sve pozivem da zajedno poduzmemo sve što je u našoj moći da život građana BiH, a naročito povratnika kao najugroženije kategorije našeg stanovništva, učinimo ugodnijim i spriječimo svaki vid diskriminacije. 

Obnovom ili izgradnjom povratničkih kuća nismo riješili njihovu problematiku. Svima nama ovdje je jasno kako samo krov nad glavom nije dovoljan garant povratka. Neophodne su mjere održivosti, jednak pristup pravima, jednake šanse pri zapošljavanju, poštivanje bogatstva naših različitosti uz nihovo puno uvažavanje u oblastima obrazovanja, kulture, i drugim sferama života. 

Dame i gospodo,

sigurna sam kako će zajednički projekti koji će biti provedeni u narednom peridu učiniti lakšim i ugodnijim život povratnika i raseljenih osoba. 

Također, ovu priliku koristim i da najavim da će uskoro Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine raspisati novi javni poziv za dostavljanje infrastrukturnih i projekata elektrifikacije ukupne vrijednosti od oko 2,8 miliona KM. 

Pored standardnih kriterija i ocjene prioritetnosti, veoma cijenimo spremnost lokalnih zajednica da učestvuju u sufinansiranju zajedničkih projekata, odnosno odvoje značajnija sredstva koja bi bila namjenjena mjerama održivog povratka. Na taj način zajendički ćemo se kretati ka smanju siromaštva u našoj zemlji što je strateški cilj Vijeća ministara BiH i svih političkih snaga kojima je interes građana na prvom mjestu.

Hvala vam na pažnji, želim Vam mnogo sreće i uspjeha u realizaciji zajedničkih projekata na što se obavezujemo sporazumima koje ćemo danas potpisati.