Saopćenja

Održana sjednica Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH

19.6.2017

Gotovo tri miliona KM za elektrifikaciju 
i infrastrukturu povratničkih naselja 


Komisija za izbjeglice i raseljene osobe Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici izvršila izbor projekata elektrifikacije stambenih jedinica kao i projekata obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljene osobe i povratnici u vrijednosti od 2.250.000 KM sredstava iz 2015. godine. 

Od te sume, 675.000 KM raspoređeno je za finansiranje prioritetnih projekata elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u općinama Foča, Istočni Stari Grad, Ravno, Rudo i Glamoč i Kotor Varoš. 

Što se tiče projekata izgradnje i obnove komunalne i socijalne infrastrukture, 1.575.000 KM će biti raspoređeno za finansiranje 43 projekta. Najviše projekata bit će realizirano u Bijeljini, Brodu i Zvorniku dok će značajna ulaganja u putnu infrastrukturu biti u općinama Kiseljak, Rudo, Goražde, Kostajnica, Modriča, Čelić, Istočni Stari Grad, Pelagićevo, Sokolac, Gacko, a sredstva su osigurana i za rješavanje problema vodosnabdijevanja u Busovači, Berkovićima i Istočnoj Ilidži.

Komisija je donijela i odluku o raspodjeli 670.000 KM neutrošenih sredstava preostalih po projektima iz 2004. do 2015. godine, a koji se odnose na elektrifikaciju, obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture. 

Ministarstvo za ljudska prava će u narednom  periodu raspisati i javni poziv za projekte elektrifikacije stambenih jedinica raseljenih osoba i povratnika u vrijednosti od oko 836.000 KM, kao i za projekte obnove i izgradnje komunalne i socijalne infrastrukture u vrijednosti od oko 1,95 mil KM.

Na Komisiji je istaknuto kako je neophodno da se od sve tri elektroprivrede u BiH očekuje značajnije učešća u realizaciji projekata elektrifikacije kako bi se ovo goruće pitanje riješilo u što kraćem roku.