Saopćenja

Najava događaja - RSP - Regionalni koordinacijski forum u Sarajevu - posjeta Zenici i Busovači

25.4.2017

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH domaćin je sastanka Regionalnog koordinacijskog foruma Regionalnog stambenog programa (RSP), a koji će sutra i u četvrtak biti održan u Sarajevu.

Učesnici Foruma su predstavnici četiri zemlje uključene u RSP (BiH, Hrvatska, Srbija i Crna Gora), predstavnici zemalja donatora  te Razvojne banke Vijeća Evrope koja upravlja multidonatorskim fondom te partnerskih organizacija UNHCR-a i OSCE-a.

Na sastanku će partnerske zemlje izvjestiti o napretku u provedbi projekata stambenog zbrinjavanja u svakoj državi pojedinačno. Posebna tema će biti sprovedene aktivnosti i poduzete mjere na planu održivosti korisnika (infrastruktura, ekonomska i socio-kulturna održivost) koji u sklopu RSP dobivaju pomoć u stambenom zbrinjavanju.

Nakon sastanka, bit će organizirana zajednička posjeta Zenici, odnosno mjestu izgradnje zgrade u kojoj će biti osigurana 62 stana za socijalno stanovanje. Vrijednost objekta veća je od tri miliona KM, od čega je ok 2,5 miliona KM osigurano sredstvima RSP-a, a ostatak je udio Grada Zenice koji se sastoji od osiguranja građevinski opremljenog zemljišta, priključaka na infrastrukturu, izdavanja dozvola i plaćanja taksi, izrade izvedbenog projekta... Izgradnja objekta počela je u novembru, a useljenje stanara se očekuje početkom naredne godine. 

Nakon Zenice delegacija će posjetiti i povratničku porodicu Mekić u Busovači čiji dom je obnovljen zahvaljujući RSP-u, dok su kroz projekat CRS-a osiguirani uvjeti za održiv povratak. 

Za novinarske ekipe je osiguran prevoz autobusom – polazak je planiran za sutra (srijeda 26. maj) u 13:00 sati sa prilaza zgradi Parlamentarne skupštine BiH – strana prema Filozofskom fakultetu. Dolazak na gradilište u Zenici planirano je za 14.00 sati.

U prilogu su osnovni podaci o Regionalnom stambenom programu, odnosno Državnom projektu stambenog zbrinjavanja.