Saopćenja

Najava događaja - ponedjeljak - Obilazak mjesta stradanja Bosnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja

24.4.2017

Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegvine sutra (24. aprila) će sa članovima Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini obići mjesta stradanja Bošnjaka, Srba, Hrvata i Jevreja. 
 
Međureligijsko vijeće je obilazak stratišta organizirao s ciljem skretanja pažnje na neophodnost poštivanja svih žrtava, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost.
 
Obilazak Kazana, Križančevog sela, Kruščice i Korićanskih stijena zajednički će predvoditi predsjednik Međureligijskog vijeća episkop Grigorije i članovi Skupštine Vijeća vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein ef. Smajić i Boris Kožemjakin, predsjednik Jevrejske općine Sarajevo.
 
Posjeta će biti okončana sastankom čelnika Međureligijskohg vijeća i ministrice Borovac i njenih saradnika, na kojem će biti razgovarano o mogućnostima inteziviranja saradnje naročito na planu zajedničkog djelovanja u cilju postizanja većeg stepena razumijevanja kao i vraćanja povjerenja među narodima u BiH, a što je osnov za sigurnu i stabilnu budućnost svih u našoj zemlji.