Saopćenja

Potpisan Sporazum o sprovođenju Regionalnog stambenog programa

20.1.2015


SARAJEVO, 19. Siječnja/januara - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, ministri za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Davor Čordaš i FBiH Adil Osmanović, te predstavnici 22 općine u Republici Srpskoj i Federaciji danas su u Sarajevu potpisali sporazum kojim je svečano obilježen početak provođenja Regionalnog stambenog programa u BiH.

Na osnovu potpisanog sporazuma u 22 općine implementirati će se prvi talas projekta ukupne vrijednosti 2,6 miliona eura za obnovu i izgradnju 170 stambenih jedinica za potrebe povratka lica raseljenih unutar BiH i izbjeglih u Hrvatsku i Srbiju. 

Sredstva su osigurana donacijama Fonda Regionalnog stambenog programa kojim upravlja Razvojna banka Vijeća Evrope. 

Prvi talas potprojekta Regionalnog stambenog programa u BiH u Republici Srpskoj će biti proveden u Banjaluci, Brodu, Derventi, Gradišci, Foči, Novom Goraždu, Prijedoru, Srebrenici i Trebinju, a u Federaciji BiH u Bosanskom Petrovcu, Bosanskom Grahovu, Bugojnu, Dobretiću, Foči u FBiH, Goraždu, Kantonu Sarajevo, Olovu, Sanskom Mostu, Travniku i Tuzli. 

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić istakao je da je daleko veći broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje raseljenih i izbjeglih od trenutnih mogućnosti za njihovo rješavanje. 

"Mi smo kroz ovaj regionalni program naišli na razumijevanje međunarodnih donatora, a nadamo će da će i domaće vlasti pomoći u rješavanju ovog pitanja", rekao je Ljubić, navodeći podatak da je do sada u BiH obnovljeno više od 75 posto imovine izbjeglih i raseljenih lica. 

U okviru Regionalnog stambenog programa planirano je stambeno rješavanje za 5.400 obitelji odnosno oko 14.000 osoba, pri čemu je program usmjeren na najugroženije ciljne grupe izbjeglica iz BiH u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, kao i izbjeglica iz Hrvatske u BiH i raseljenih lica u BiH. 

Ukupni troškovi Projekta stambenog zbrinjavanja u BiH procijenjeni su na 101 milion eura, pri čemu se BiH obavezala obezbijediti 15 miliona eura. Provođenje projekta potpomažu UNHCR i OEBS.