Saopćenja

SUSRET MINISTRA LJUBIĆA SA KARDINALOM PULJIĆEM I BISKUPOM KOMARICOM

30.1.2013

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, 29. siječnja 2013. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije BiH, susreli su se s ministrom za ljudska prava i izbjeglice g. Damirom Ljubićem. Na susretu su sudjelovali i ministrov pomoćnik g. Mario Nenadić te generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Središnja tema dužeg i otvorenog razgovora bilo je pitanje povratka Hrvata katolika koji su prognani ili izbjegli iz Bosne i Hercegovine tijekom nedavnog rata te su svoj smještaj pronašli najvećim dijelom u Republici Hrvatskoj. Povod je bio početkom mjeseca siječnja ove godine objavljeni Javni poziv koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uputilo izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije: Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u Bosnu i Hercegovinu 

Biskup Komarica je podsjetio da je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH ponovno podsjetio biskupe na Pismo-Poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea kojim je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke Crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata odnosno katolika. Ukazao je na dugotrajno oglušivanje međunarodnih, ali i domaćih predstavnika vlasti kada je riječ o povratku Hrvata katolika te istaknuo nužnost da, nakon svih godina izostavljanja Hrvata katolika s liste pomoći, napokon bude dana pomoć i onim katolicima koji se žele vratiti.

Ministar Ljubić je upoznao kardinala Puljića i biskupa Komaricu s visinom sredstava do sada dobivenih nakon donatorske konferencije održane u travnju 2012. godine u Sarajevu kao i o planu implementacije tih sredstava. Istaknuo je nužnost da što više doniranih sredstava postanu čim prije operativna kako bi već s dolaskom proljeća mogli započeti s obnovom kuća onima koji se žele vratiti. Govoreći o javnom pozivu Ministarstva upućenog izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije, kazao je kako se sve osobe, koje su izbjegle iz BiH, trebaju prijaviti u spomenuto ministarstvo s tim da će sredstva biti donirana prema prioritetima. Obećao je i da će javni poziv biti produžen i nakon 7. veljače 2012. Upoznao ih je i sa razgovorima koje je vodio ili će voditi sljedećih dana s najvišim predstavnicima Republike Hrvatske i Republike Srbije s ciljem što brže i što učinkovitije implementacije plana i programa obnove domova ponajprije onima koji nemaju nikakvog smještaja, a potom i svima koji se žele vratiti na svoje ognjište, a do sada nisu dobili donaciju za rješavanje stambenog pitanja.