Saopćenja

SUSRET MINISTRA LJUBIĆA SA KARDINALOM PULJIĆEM I BISKUPOM KOMARICOM

30.1.2013

U prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata vrhbosanskog u Sarajevu, 29. siječnja 2013. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, predsjednik Biskupske konferencije BiH, susreli su se s ministrom za ljudska prava i izbjeglice g. Damirom Ljubićem. Na susretu su sudjelovali i ministrov pomoćnik g. Mario Nenadić te generalni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević.

Središnja tema dužeg i otvorenog razgovora bilo je pitanje povratka Hrvata katolika koji su prognani ili izbjegli iz Bosne i Hercegovine tijekom nedavnog rata te su svoj smještaj pronašli najvećim dijelom u Republici Hrvatskoj. Povod je bio početkom mjeseca siječnja ove godine objavljeni Javni poziv koji je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine uputilo izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije: Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji za podnošenje prijava za pomoć u rekonstrukciji stambenih jedinica u cilju povratka u Bosnu i Hercegovinu 

Biskup Komarica je podsjetio da je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj na zajedničkom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH ponovno podsjetio biskupe na Pismo-Poruku državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea kojim je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice glede budućnosti Katoličke Crkve u BiH zbog izostanka pomoći organiziranom povratku prognanih Hrvata odnosno katolika. Ukazao je na dugotrajno oglušivanje međunarodnih, ali i domaćih predstavnika vlasti kada je riječ o povratku Hrvata katolika te istaknuo nužnost da, nakon svih godina izostavljanja Hrvata katolika s liste pomoći, napokon bude dana pomoć i onim katolicima koji se žele vratiti.

Ministar Ljubić je upoznao kardinala Puljića i biskupa Komaricu s visinom sredstava do sada dobivenih nakon donatorske konferencije održane u travnju 2012. godine u Sarajevu kao i o planu implementacije tih sredstava. Istaknuo je nužnost da što više doniranih sredstava postanu čim prije operativna kako bi već s dolaskom proljeća mogli započeti s obnovom kuća onima koji se žele vratiti. Govoreći o javnom pozivu Ministarstva upućenog izbjeglim osobama iz Bosne i Hercegovine u zemljama regije, kazao je kako se sve osobe, koje su izbjegle iz BiH, trebaju prijaviti u spomenuto ministarstvo s tim da će sredstva biti donirana prema prioritetima. Obećao je i da će javni poziv biti produžen i nakon 7. veljače 2012. Upoznao ih je i sa razgovorima koje je vodio ili će voditi sljedećih dana s najvišim predstavnicima Republike Hrvatske i Republike Srbije s ciljem što brže i što učinkovitije implementacije plana i programa obnove domova ponajprije onima koji nemaju nikakvog smještaja, a potom i svima koji se žele vratiti na svoje ognjište, a do sada nisu dobili donaciju za rješavanje stambenog pitanja.

11.8.2016

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava za podršku izgradnji partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Tekst Javnog poziva i priloge možete preuzeti na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

29.7.2016.

JAVNI POZIV za dodjelu granta podrške općinama, nevladinim organizacijama i udruženjima za implementaciju Strategije u oblasti migracija i azila 2016-2020

Tekst Javnog poziva i prilozi (Bosanski, Hrvatski, Srpski)

26.7.2016.


Međunarodna organizacija rada (ILO) u okviru projekta koji finansira EU "Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini", objavljuje Poziv za dostavljanje konceptnih prijedloga za učešće u konkursu za dodjelu bespovratnih sredstava

OBAVJEŠTENJE

Produžava se rok za predaju koncepata projektnih prijedloga po pozivu br. 01/2016 „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u Bosni i Hercegovini “.

Novi rok za predaju aplikacija je 06. septembar 2016. Svi ostali detalji Poziva ostaju isti


22.7.2016.

Javni poziv za dodjelu grant sredstava neprofitnim organizacijama za aktivnosti prema iseljeništvu

Prilozi (Bosanski, Hrvatski i Srpski)17.12.2015. 

Poziv na Javne konsultacije za Godišnji program rada za 2016. godinu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH

Godišnji program rada za 2016. godinu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH