Saopćenja

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta- 27. Siječanj/Januar

28.1.2013Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01. 11. 2005 god. usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Za datum obilježavanja, izabran je 27 siječanj/ januar, dan kada su jedinice sovjetske armije 1945 god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor -  Aušvic.    
Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.
Prema podacima iz raznih izvora, ukupan broj Židova, žrtava nacističkog "konačnog rešenja",  kreće se od najmanje 4. 194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, procjenjuje da je u holokausta nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi. 
Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže svijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje koje nažalost postoje i dan danas.
Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.
Povodom i ovog Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve građane i institucije na njegovo dostojno obilježavanje s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava ali i opomene da se zločini nikom više nikada ne dogode.8.12.2016.

Odluka o dodjeli grant sredstava za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu¨. (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

4.11.2016.

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava crkvama i vjerskim zajednicama u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava za podršku udruženjima nacionalnih manjina u BiH za 2016. godinu (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV Za dodjelu GRANT sredstava organizacijama za ljudska prava  u cilju promocije ljudskih prava u Bosni i Hercegovini za 2016. (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava udruženjima porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava za rješavanje problema Roma u oblasti stambenog zbrinjavanja u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu. (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

Javni poziv za dodjelu grant sredstava za podršku organizacijama osoba sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA NEVLADINIM ORGANIZACIJAMA KOJE OSIGURAVAJU DIREKTNU POMOĆ ŽRTVAMA TRGOVINE LJUDIMA DRŽAVLJANIMA BOSNE I HERCEGOVINE (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV ZA DODJELU GRANT SREDSTAVA ZA POMOĆ ROMSKOM NEVLADINOM SEKTORU U BOSNI I HERCEGOVINI (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

26.9.2016.

Natječaj za dodjelu nagrada UNFPA i obrazac za kandidovanje prijedloga

23.9.2016.

JAVNI POZIV za dostavu projektnih prijedloga za obnovu i izgradnju komunalne i socijalne infrastrukture na prostorima na kojima žive raseljena lica i povratnici (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

Aplikacija (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

JAVNI POZIV za dostavu projektnih prijedloga u svrhu elektrificiranja stambenih jedinica povratnika i raseljenih lica (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

Aplikacija (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

6.9.2016

JAVNI POZIV za dodjelu pomoći nevladinim organizacijama koje se bave pitanjima raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica (Bosanski, Hrvatski i Srpski)

Obrasci (Bosanski, Hrvatski, i Srpski)

11.8.2016

JAVNI POZIV za dodjelu grant sredstava za podršku izgradnji partnerstva između nevladinih organizacija i nadležnih institucija za provođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici u Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.

Tekst Javnog poziva i priloge možete preuzeti na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.