Saopćenja

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta- 27. Siječanj/Januar

28.1.2013



Generalna skupština UN je na zasjedanju od 01. 11. 2005 god. usvojila rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.
Za datum obilježavanja, izabran je 27 siječanj/ januar, dan kada su jedinice sovjetske armije 1945 god. oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor -  Aušvic.    
Međunarodni dan sjećanja na holokaust se posebno obilježava u europskim zemljama u kojim je tokom II svjetskog rata život izgubilo 53 miliona ljudi, među kojima gotovo 31 milion civila.
Prema podacima iz raznih izvora, ukupan broj Židova, žrtava nacističkog "konačnog rešenja",  kreće se od najmanje 4. 194.000 do 5.820.960, dok se sa svim drugim narodima, procjenjuje da je u holokausta nestalo od devet do jedanaest miliona ljudi. 
Poistovjećivanjem sa žrtvama i očuvanjem uspomena na njih svijet buduće generacije uči lekcijama iz najtamnijih stranica prošlosti i time neprestano podiže svijest o opasnostima od radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, suvremenim oblicima antisemitizma, ksenofobije i svim drugim oblicima mržnje koje nažalost postoje i dan danas.
Obilježavanjem ovog međunarodnog dana prilika je da se uz odavanje počasti milionima nedužnih žrtvava, jačaju snage protiv rasističke mržnje koja je dovela do holokausta, a što se upravo postiže konstantnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.
Povodom i ovog Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH poziva sve građane i institucije na njegovo dostojno obilježavanje s osnovnim ciljem borbe protiv zaborava miliona nedužnih žrtava ali i opomene da se zločini nikom više nikada ne dogode.