Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić razgovarao sa katarskom ministricom Lolwah Al-Khater

9.7.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, danas je, 9. jula 2024. godine, u Sarajevu održao sastanak sa katarskom državnom ministricom za međunarodnu saradnju Lolwah bint Rashid Al Khater, na kojem je razgovarano o unapređenju odnosa i saradnje između dvije prijateljske zemlje. 

Državni ministri su izrazili opredjeljenje za razvoj međusobne saradnje, odnosno realizacije konkretnih projekata, a ministar Hurtić je naglasio projekat izgradnje obdaništa u povratničkim mjestima u bosanskohercegovačkom entitetu RS, koji bi bio značajna podrška ovoj populaciji. Dogovoreno je da se na narednom sastanku, koji bi trebao biti održan za nekoliko mjeseci, konkretno razgovara o mogućnostima realizacije ovog projekta. 

Tokom sastanka, ministar Hurtić je pozdravio napore Države Katar i sve što je ova zemlja učinila za Palestinu, podsjećajući da je značajan broj bh. državljana evakuisan iz Gaze, te da je određen broj njih smješten u kampu Salakovac kod Mostara.

Ministrica Al-Khater je naglasila da je povod posjete našoj zemlji obilježavanje 29. godišnjice genocida u Srebrenici, te naglasila da genocid treba biti u sjećanju cijelog čovječanstva. 

Zahvalila se za podršku koju Bosna i Hercegovina pruža Kataru u međunarodnim organizacijama, posebno u oblastima koje su važne za ovu zemlju. Također, ministru Hurtiću je uručila pozivno pismo za učešće na Doha Forumu koji će biti održan u decembru ove godine. 

Ministar Hurtić je državnoj ministrici uručio „Srebreni cvijet Srebrenice“, te zahvalio za dolazak na komemoraciju 11. jula u Potočare.