Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić prisustvovao audijenciji i razgovarao sa papom Franjom

26.6.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, danas je, 26. juna 2024. godine, u Vatikanu prisustvovao općoj audijenciji kod poglavara Katoličke crkve pape Franje. 

Nakon audijencije, ministar Hurtić je razgovarao sa papom, iskazavši zahvalnost za ukazanu čast da prisustvuje današnjoj audijenciji. 

Ministar Hurtić je ukazao na značaj međureligijskog dijaloga na području cijele Bosne i Hercegovine i jačanja saradnje Svete Stolice sa svim vjerskim zajednicama u našoj zemlji. Istakao je da građani naše zemlje duboko cijene podršku koju Vatikan u kontinuitetu, od priznanja u aprilu 1992. godine do danas, pruža Bosni i Hercegovni.

Dodao je da se za dvije sedmice obilježava 29. godišnjica genocida u Srebrenici, te pozvao papu da iduće godine u Potočarima prisustvuje obilježavanju 30. godišnjice genocida, što bi imalo veliki značaj za porodice žrtava i preživjele, ali i širenje istine i njegovanje kulture sjećanja. 

Ministar Hurtić je poglavaru Katoličke crkve poklonio knjigu o genocidu u Srebrenici i Srebreni cvijet Srebrenice, koji je jedan od simbola genocida. 

Zajedno sa ministrom Hurtićem današnjoj audijenciji je prisustvovao i ambasador Bosne i Hercegovine u Vatikanu Igor Žontar.