Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio delegaciju Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini

14.3.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 14. marta 2023. godine, primio delegaciju Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, predvođenu predsjednikom Seidom Omerovićem. 

Predstavnici Saveza logoraša su upoznali ministra Hurtića sa trenutnim problemima s kojima se ova brojna populacija suočava u našoj zemlji, te ukazali na važnost usvajanja zakona, kojim bi se regulisao status i prava logoraša. Prezentovali su rad i aktivnosti Saveza logoraša, te planove, projekte i prioritete za naredni period. 

Razgovarano je i o mogućnostima ponovnog iniciranja usvajanja državnog zakona o pravima žrtava torture, koji, pored obaveze prema žrtvama, predstavlja i obavezu Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Evropsku uniju. Tekst Nacrta Zakona o pravima žrtava torture je u periodu od 2006. do 2017. godine pripreman tri puta, ali nikada nije usvojen u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. 

Uz predsjednika Saveza Seida Omerovića, sastanku su prisustvovali i sekretar Saveza Senad Jusufbegović i zamjenik predsjednika Skupštine Saveza Almin Đelilović.