Saopćenja

Borovac: Seksualno nasilje kao metod etničkog čišćenja

19.6.2019

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac danas je sa predstavnicama Udruženja žrtava rata Foča 92-95 položila cvijeće ispred zloglasnog logora za žene –Sportske dvorane Partizan u Foči te odala počast svim zlostavljanim i ubijenim ženama u ratu. 



Tom prilikom, ministrica Borovac poslala je jasnu poruku da će se i dalje zalagati da se ovakvo zlo nikada i nikome ne ponovi, a posebno ne ženama.

-Ova poruka mora otići u svijet, a naročito prema onima koji su zločine pripremali, činili ili prikrivali, ali i prema institucijama na svim nivoima vlasti koje su odgovorne da spriječe bilo kakvo ponavljanje ovih zločina. Porazan i zastrašujući je podatak da je samo u Foči ubijeno više od 3.000 Bošnjaka, od toga je gotova svaka treća žrtva bila žena. Foča se nalazi na prvom mjestu po broju silovanih, ubijenih i nestalih žena, gdje su silovane čak i djevojčice od kojih je najmlađa imala samo 11 godina. To pokazuje da je seksulano nasilje u ratu u BiH korišteno kao metod etničkog čišćenja svih onih koji nisu pripadali jednom narodu, rekla je Borovac.

Borovac je podsjetila sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na obavezu poštivanja osnovnih standard u oblasti ljudskih prava kako je to i naglašeno UN rezolucijama.

-Od svih zemalja članica UN-a traži se da se u potpunosti posvete i osiguraju adekvatnu podršku i zaštitu svim žrtvama seksualnog nasilja i silovanja u ratu. Ohrabrujem sva udruženja koja se bave ovom problematikom da snažnije djeluju ka institucijama, posebno u kontekstu istrajnosti pri donošenju zakona o pravima žrtava torture koji bi obuhvatio i ovu ranjivu kategoriju. Nažalost, o potrebi donošenja ovog zakona još uvijek postoje različiti politički stavovi entitetskih vlada, posebno Vlade entiteta republika Srpska – istakla je Borovac.

Ministrica Borovac pridružila se članicama Udruženja, te ostalim zvanicama u mirnoj šetnji od sportske dvorane do glavnog Trga u Foči, te su tom prilikom istaknuti transparenti s porukama žena koje su žrtve silovanja u ratu. 



Ministrica je također položila cvijeće te odala počast stradalima na zloglasnom mjestu za djevojčice, djevojke i žene “Karamanova kuća” u Miljevini.



Današnjem događaju, osim članica Udruženja žrtava rata Foča 92-95, prisustvovali su potpredsjednica Fedracije BiH Melika Mahmutbegović, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH Sezin Sinanoglu, predstavnice nevladine organizacije Žene u crnom, te brojne članice srodnih udruženja iz Sarajeva, Goražda,…