Saopćenja

Dieng - Borovac: Poštivati sve žrtve i ne politizirati njihovu patnju

1.2.2018

Otvoreni i iskreni dijalog, suočavanje sa istinom i spremnost da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu jedini je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja koji su preduslov trajnog mira i stabilnosti, ne samo u BiH nego i cijelom regionu, zajednički je stav ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac i specijalnog savjetnika generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida Adama Dienga.



Dieng zbog nepredvidivih okolnosti prekida posjetu BiH, koju će nastaviti krajem naredne sedmice. Predviđeno je bilo da Dieng danas posjeti memorijalne centre Potočari i Donja Gradina, gdje je trebao odati počast žrtvama genocida.



Borovac i Dieng su nakon današnjeg sastanka u Sarajevu ukazali na značaj saradnje u oblasti pravosuđa u cijeloj regiji. 



Borovac je kazala da je fokus sastanka bio važnost i poštivanje ljudskih prava u BiH, kao i žrtava genocida. 

-I zaključili smo da poštivanje ljudskih prava i odnos spram žrtava je prvenstveno pitanje ljudskosti, naše svijesti i odgovornosti za budućnost. Sjećanje na žrtve koje su ubijene, ponižene ili obespravljene samo zbog svog imena, što su pripadale drugom i drugačijem, obaveza je svih koji vjeruju i istinski rade s ciljem da se takva zvjerstva više nikada i nikome ne dogode - istakla je Borovac. 

Zajednički su osudili neprimjerene provokacije i pokušaj negiranja genocida.



-Pijetet prema bilo kojoj žrtvi ne može se izražavati negiranjem ili minimiziranjem bilo koje druge žrtve. Naš zajednički stav je da otvoreni i iskreni dijalog, suočavanje sa istinom i spremnost da odamo počast i suosjećamo sa žrtvama koje ne pripadaju samo našem etničkom korpusu jedini je put ka pomirenju i ponovnoj izgradnji međusobnog povjerenja koje su preduslov trajnog mira i stabilnosti ne samo u BiH nego i cijelom našem regionu - poručila je Borovac.

Dieng je prvi put u posjeti ovoj regiji. Kako je kazao, došao je zbog svega što se dogodilo ovdje, vrlo teških ratnih zločina. 

-Kada kažem vrlo teških ratnih zločina, to znači zločin genocida koji je počinjen ovdje, drugi ratni zločini koji su počinjeni, zločin protiv čovječnosti i etničko čišćenje. Ova regija je pogođena upravo svime time i zato je itekako neophodno da se radi na prevenciji kako se tako nešto ubuduće nikada više ne bi dogodilo - istakao je Dieng. 

On je rekao kako je veoma značajno da se kroz proces prevencije spriječi dalje politiziranje memorijalizacije događanja iz prošlosti i samih žrtava. 
-Želimo da ova zemlja ide naprijed na konstruktivan način. Žrtva je žrtva, nema Bošnjaka, Srba, Hrvata, postoje samo građani. Neophodno je poštivati sve žrtve, ne smije se vršiti politizacija patnje žrtava - rekao je Dieng ukazujući na značaj rada na izgradnji međunacionalnih odnosa. 

Jako je bitno, prema njegovim riječima, da se komemoracija određenih događaja iz prošlosti ne obavlja na način koji će biti štetan i uvredljiv za druge narode.

-Neophodno je poštivati sve žrtve, ne smije se vršiti politizacija njihovih patnji. Jer politizacija patnji žrtava nije ništa drugo nego manipulacija i eksploatisanje njihovih patnji - poručio je Dieng.



Specijalni savjetnik generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida rekao je da je neophodno osigurati neovisnost pravosuđa, ali i uspostaviti regionalnu saradnju. 

-Važno je da pravosuđe bude u potpunosti neovisno od političkog pritiska i patronata. Važno je da u sprovođenju pravde nema selektivnog pristupa. Pravda nikako ne smije biti selektivna. Neophodno je uvijek gledati u budućnost, rješavati predmete ratnih zločina, dostići pravdu - pojasnio je Dieng ukazujući na značaj saradnje u oblasti pravosuđa u cijeloj regiji.