Saopćenja

Potpisan Memorandum o saradnji sa BHAAAS

24.5.2017

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i predsjednica Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) Dušica Babović-Vuksanović potpisale su danas Memorandum o saradnji kojim se definira saradnja i zajedničko promoviranje učešća predstavnika BHAAAS-a, ali i cjelokupne naučne dijaspore BiH u razvojnim i drugim ključnim programima, projektima i procesima u BiH, u skladu s nedavno usvojenom Politikom saradnje s iseljeništvom BiH.

Ministrica Borovac je kazala da potpisivanjem ovog memoranduma praktično osiguravaju realizaciju jednog od ključnih zadataka iz Politike saradnje s iseljeništvom, a to je saradnja s naučnom dijasporom, čiji je doprinos neizmjeran u razvoju BiH.

Izrazila je zadovoljstvo što se ovaj memorandum potpisuje s Akademijom čije dosadašnje rezultate izuzetno cijeni, a koja je po brojnosti, profilu članstva i provedenim aktivnostima, najveća i najznačajnija organizacija akademske dijaspore BiH u svijetu.

- Ponosni smo na činjenicu da Akademija okuplja oko 320 istaknutih doktora nauka, profesionalaca u raznim oblastima i umjetnika bh. porijekla koji žive u Sjevernoj Americi, ali i u zapadnoj Evropi - navela je ministrica.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice ovim memorandumom se stavlja u funkciju posrednika između institucija u BiH na svim nivoima vlasti i naše naučne dijaspore radi razmjene informacija, iskustava i podrške u transferu znanja.

- Smatramo vas neodvojivim dijelom bh. društva i najboljim ambasadorima BiH u svijetu - istaknula je.

Predsjednica BHAAAS Dušica Babović-Vuksanović je kazala da je potpisani ovaj memorandum samo formalizacija već ustaljene saradnje i velike pomoći Ministarstva i ministrice Borovac.

- Naša organizacija je bazirana na volonterskoj osnovi. Mi smo svi profesionalci koji pokušavamo da vratimo svojoj matičnoj zemlji nešto što smo od nje dobili. Ne možemo nikada da se odužimo potpuno za sve što smo dobili iz ove zemlje, što smo ponijeli sa sobom, jer smo dobili više nego što ikada možemo vratiti kroz naš rad i kroz ovakvu saradnju - naglasila je Babović-Vuksanović.

Dodala je da pokušavaju s povezivanjem i s pomoći mlađim ljudima, s uspostavljanjem mostova.

- Mi donosimo ono što možemo, a to je naše znanje i iskustvo i naše konekcije - kazala je Babović-Vuksanović.

Izrazila je nadu da će Dani BHAAAS-a u BiH, koji će biti održani od 25. do 28. maja u Tesliću, biti uspješni.