Saopćenja

Najava događaja - srijeda - 10:00 sati - Memorandum o saradnji i najava Devetih susreta BHAAAS u Tesliću

22.5.2017

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac će u srijedu (24. maja) sa predsjednicom Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauka (BHAAAS) Dušicom Babović-Vuksanović potpisati Memorandum o saradnji. 

BHAAAS je, po brojnosti i profilu članstva i dosadašnjim aktivnostima, najveća i najznačajnija organizacija akademske dijaspore BiH u svijetu, koja okuplja oko 300 istaknutih doktora nauka i istraživača, profesionalaca i umjetnika bh. porijekla. 

Memorandumom se Ministarstvo i BHAAAS obavezuju da će sarađivati i zajednički promovirati učešće predstavnika BHAAAS-a, ali i cjelokupne naučne dijaspore BiH u razvojnim i drugim ključnim programima, projektima i procesima u Bosni i Hercegovini, a u skladu sa nedavno usvojenom Politikom saradnje sa iseljeništvom BiH. 

Potpisivanje ovog memoranduma bit će svojevrsna najava Devetih godišnjih susreta pod nazivom „Dani Bosanskohercegovačko-američke akademije nauka i umjetnosti u BiH“, a koji će se pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH održati u Tesliću od 25. do 27. maja.


Potpisivanje Memoranduma i izjave za medije bit će organizirane u Press sali Vijeća ministara BiH (sala 3/II u zgradi Parlamentarne skupštine BiH) u 10:00 sati (srijeda – 24. maj).