Saopćenja

Usvojen Akcioni plan za obrazovanje iz ljudskih prava za novinare i medijske profesionalce

21.2.2017

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na današnoj sjednici usvojilo Akcioni plan za obrazovanje iz ljudskih prava za novinare i medijske profesionalce. Riječ je o prvom akcionom planu od ukupno četiri čija izrada je predviđena Smjernicama za obrazovanje iz ljudskih prava. Kroz te aktivnosti Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine nastavlja realizaciju obaveza koje naša zemlja ima u smislu provedbe Svjetskog programa za obrazovanje o ljudskim pravima u Bosni i Hercegovini. 

Smjernicama je pored Akcionog plana za obrazovanje novinara i medijskih profesionalaca, predviđena i izrada akcionih planova za obrazovanje iz ljudskih prava u osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju; za državne službenike, službenike za provođenje zakona i vojno osoblje; te za obrazovanje iz ljudskih prava osoba sa invaliditetom.

U izradi akcionog plana za novinare i medijske profesionalce su pored predstavnika iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice učestvovali i predstavnici Ministarstva pravde BiH, Regulatorne agencije za komunikacije, Vijeća za štampu i Udruženja BH novinari. Kroz aktivan angažman u radionicama održanim uz podršku EU Projekta SOCEM, koje su održane u oktobru i novembru prošle godine, u ovaj postupak ukjučeni su bili i brojni medijski eksperti, predstavnici medija te organizacija koje su svom radu koriste medije za zaštitu i promociju ljudskih prava. 

Akcioni plan obuhvata: zakone i zakonske odredbe kojima se osigurava sloboda  u pristup  informacijama i zaštiti slobode izražavanja i mišljenja; informacije o standardima ljudskih prava u vezi sa slobodom informacija, transparentnosti, zviždačima i zaštiti novinarskih izvora,  kao i zaštiti novinara u svim situacijama, uključujući i novinare u oružanim sukobima; plan konkretnih mjera u cilju omogućavanja pristupanja marginalizovanih i manjinskih grupa oblasti novinarstva; poboljšanje kapaciteta javnih servisa; te izradu prijedloga za harmonizaciju zakona i mehanizama kojima bi se omogućilo suprotstavljanje govoru mržnje i podsticanju na govor mržnje. 

Akcioni plan je dostupan ovdje.