Saopćenja

Promocija učešća žena u izborima

2.2.2017

Centralna izborna komisija BiH u saradnji sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH te Komisijom za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH organizirali su u Sarajevu promociju inicijative za proglašenje „Svjetskog dana izbora“ kroz temu „Promocija učešća žena u izborima“. 

Uvodno obraćanje ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihe Borovac prenosimo u cjelosti: 


„Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo biti ovdje sa vama i promovirati inicijativu za proglašenje Svjetskog dana izbora i istovremeno promovirati istinsku potrebu većeg učešća žena u izborima i uopćeno političkom životu naše zemlje. 

Ravnopravno učešće žena i muškaraca u političkom i javnom životu je jedan od uslova demokratije.

U Bosni i Hercegovini je ženama formalno-pravno osigurana ravnopravnost i mogućnost da biraju i budu birane putem izbora, da ravnopravno učestvuju u podjeli funkcija vlasti, u javnim tijelima i odborima, da predstavljaju vlade na međunarodnom nivou i da su ravnopravne na političkoj sceni...

Efekti zakonskih i političkih mjera na povećanju učešća i utjecaja žena u javnom i političkom životu su vidljivi, ali je i dalje prisutna pojava da se sa povećanjem nivoa pozicije odlučivanja, smanjuje procenat učešća žena.

Kao što vam je poznato, učešće žena u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima iznosi oko 20%, što Bosnu i Hecegovinu svrstava u evropski prosjek. 

Na posljednjim lokalnim izborima iz 2016. samo šest posto kandidata za načelničke pozicije su bile žene, a njihov procenat na listama za općinska, odnosno gradska vijeća iznosio je 41 posto, što je samo jedan posto više od zakonskog minimuma. U konačnici, broj izabranih načelnica povećao se sa 5 na 6 i zabilježen je blagi porast zastupljenosti žena u općinskim i gradskim vijećima odnosno skupštinama. 

Sve to je nedovoljno da bi se moglo govoriti o ravnopravnoj zastupljenosti spolova.
Iako je Izborni zakon u potpunosti usklađen sa Zakonom o ravnopravnosti spolova u BiH, a koji nalaže obavezno učešće 40 posto manje zastupljenosg spola, u našem slučaju žena, biračko tijelo i dalje radije glas daje muškarcima. 

Ovo jeste i posljedica odsustva političarki sa mjesta odlučivanja ali i stereotipa o položaju žena i muškaraca u našem društvu, a posebno politici. Svjesni smo da je to proces koji zahtjeva vrijeme, ali vrijeme u kojem ne možemo čekati da se stvari dešavaju same po sebi, već vrijeme u kojem moramo iskristoti sve zakonske mogućnosti da se ostvari pravo o jednakopravnosti spolova. 

Lično sam uvjerena da učešće žena u politici uglavnom zavisi od njihove hrabrosti i spremnosti da uđu u politiku i budu aktivne u tome ih želim ohrabriti.. 

Isto tako sam uvjerena da žene moraju dobiti bolji položaj i zastupljenost unutar svojih političkih stranaka. Političke stranke moraju pokazati interes i spremnost da osiguraju veće učešće žena u svojim političkim organima, a tim slijedom dalje i u organima vlasti. 


Isto tako moraju više uložiti u njihovu promociju jer žene su gotovo nevidljice u predizbornim kampanjama što vrlo često ima demotivirajući efekat na žene kandidatkinje i one koje bi to tek željele postati. To sigurno ima i uticaj na konačnu odluku birača na izborima. 

Bosna i Hercegovina ima veliki broj obrazovanih, kvalitetnih i sposobnih žena kojima je neophodno ukazati povjerenje i tako ih potaknuti da se angažiraju u svim oblastima društvenog i političkog života. Ovo ističem svesna činjenice da puni rezultat možemo postići samo zajedničkim djelovanjem sa muškim kolegama – jer zajedničko djelovanje na principu jednakopravnosti ključ je uspjeha. 


Dame i gospodo, 


raduje me da inicijativu za obilježavanje Svjetskog dana izbora zajedno promoviraju Centralna izborna komisija, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice sa Agencijom za ravnopravnost spolova te Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ta partnerstva su garant da ustavom i zakonima zagarantirana rodna ravnopravnost u Bosni i Hercegovini neće ostati mrtvo slovo na papiru. 

Ujedno to partnerstvo i naše pristustvo danas na ovom skupu snažna je podrška promiciji inicijative za obilježavanjem Svjetskog dana izbora. To može poslužiti i kao dodatni alat da izbore i politiku učinimo razumljivijim i atraktivnjim ženama, a istovremeno i njih učinimo prihvatljivijim i političkim strankama i biračima u našoj zemlji.


Hvala na pažnji“.