Saopćenja

9. SASTANAK UPRAVNOG ODBORA RSP I 13. SASTANAK SKUPŠTINE DONATORA RSP

2.12.2016

Pariz, 1. decembar, 2016. – 9. sastanak Upravnog odbora RSP i 13. sjednica Skupštine donatora RSP održani su 1. decembra u prostorijama Razvojne banke Vijeća Evrope u Parizu.

Odobrena su tri nova grant prijedloga od strane Skupštine donatora RSP-a, dva za Crnu Goru (0,9 miliona eura i 1,4 miliona eura) i jedan za Srbiju (9,2 miliona eura). Osim toga, donatori su odobrili zahtjev BiH za povećanjem budžeta / opsega u dva ranije odobrena stambena projekta (2,5 M EUR ukupno). Odobreni projekti će sveukupno osigurati dodatnih 650 stambenih jedinica za korisnike u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji.

Evropska unija, koju zastupa Evropska komisija, kao najveći donator RSP-a, potvrdila je svoju namjeru da u potpunosti podrži sredstva inicijativno usmjerena za RSP. Novi fondovi trebali bi omogućiti finansiranje do 3 000 dodatnih stambenih jedinica do 2021.

Morten Jung, Šef Odjela za Zapadni Balkan, regionalnu saradnju i programe u Evropskoj komisiji,  pohvalio je sve učesnike u RSP za dobra dostignuća. RSP sada isporučuje stambena rješenja u ravnomjernom tempu, stavljajući kraj agoniji mnogim korisnicima u sticanju pristojnog doma i životnih uslova. Evropska komisija cijeni postojeću platformu i ponovno potvrđuje svoju namjeru da potvrdi prvobitno inicirana sredstva u totalu. Komisija u potpunosti podržava održiv odgovor za dugotrajno rješavanje izbjegličke situacije u zemljama zapadnog Balkana.

G. Hagl, predstavnik Njemačke u Skupštini donatora i ko-predsjedavajući za 2016., najavio je da je Njemačka, kao znak zahvalnosti za napredak RSP-a, odlučila obezbijediti dodatnih 1 M EUR u RSP fond koji će biti isplaćeni u 2016.

RSP brzina isporuke doseže svoj vrhunac u 2017. i 2018. godini.

Učesnici RSP-a su se složili da je trenutna provedba RSP-a u punom zamahu: oko 1000 stambenih jedinica će biti isporučeno do kraja 2016. godine, dok će se ta brojka u 2017.  učetverostručiti. U 2018, očekuje se da će ukupno 7300 stambenih jedinica biti predato u korist za više od 21 000 ugroženih izbjeglica / raseljenih osoba, u sklopu do sada odobrenih projekata. RSP Donatori su pozvali  Partnerske zemlje da održe ovaj tempo i fokusiraju se na povećanje aspekata održivosti  isporučenih stambenih jedinica.

Pojačana regionalna saradnja

Tokom sastanka Upravnog odbora, Partnerske zemlje su dale snažnu poruku naglašavajući važnost RSP-a u regionalnoj saradnji i procesu pomirenja. Da bi postao regionalni program i dio šireg Sarajevskog procesa, RSP je bio platforma gdje je svakodnevna saradnja na političkoj i operativnoj razini  poboljšavala konstruktivan dijalog.

Ministrica Borovac, iz Ministrarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je informirala UO RSP-a o zajedničkim stavovima sve četiri Partnerske zemlje. Istaknuto je kako je neophodno sačuvati regionalni karakter Programa ne samo zato što su projekti u četiri zemlje međusobno povezani, već što je ovaj program integralni dio šireg političkog procesa koji doprinosi unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regionu.

Guverner CEB-a Rolf Wenzel je naglasio: "Nakon četiri godine kontinuirano poboljšane saradnje i dostignuća, Partnerske zemlje zaslužuju priznanje za svoje napore kako bi se osigurala održiva stambena rješenja hiljadama ugroženih osoba. CEB će nastaviti pružati materijalnu pomoć državama kako bi se osigurao stalan tempo isporuke i pridonijeti poboljšanju kvalitete stambenih projekata. CEB pozdravlja potvrdu Europske komisije koja se obevezala obezbijediti daljnja sredstva za RSP ".

Predstavnik SAD Sam Healy prenosi poruku od Nancy Izzo Jackson, zamjenice pomoćnika državnog tajnika BPRM, koja je ponovila opredjeljenje SAD za RSP i zahvalila učesnicima za impresivne rezultate. Sada kada  provedba RSP ima dobar ritam, podsjetila je da obezbijeđenje samih stambenih jedinica nije dovoljno; Partnerske zemlje se potiču da više pažnje usmjere na mjere održivosti u narednim godinama.
  
Zaključci  (1. decembar, 2016.):
Opredjeljeno za RSP: EUR 269 milliona
Potvrđeno za RSP fond:   EUR 160 milliona
Uplaćeno u RSP fond: EUR 123 milliona
Odobreni grantovi: EUR 155 milliona
Isplaćeni grantovi: EUR   52 milliona