Saopćenja

UO RSP odobrio dodatnih 2,5 miliona eura za BiH

1.12.2016

Bosni i Hercegovini je odobren dodatni 1,5 milion eura kroz Regionalni stambeni program zahvaljujući čemu će biti izgrađene po jedna zgrada za socijalno stanovanje u oba entiteta i Brčko disktriktu BiH. Također, još jedan milion eura odobren je za dodatne troškove podprojekta BH2 u sklopu kojeg će biti obnovljeno 780 stambenih jedinica. Ovo je saopćeno na današnoj sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa, koja se održala u Parizu u prisustvu državnih delegacija Crne Gore, Hrvatske, Srbije i BiH, a koju je predvodila državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac. 

Članovi UO RSP-a su naglasili kako su i dodatna odobrena sredstva odraz pozitivnih rezultata u Bosni i Hercegovini, odnosno novog zamaha koji je ovaj program doživio u proteklih godinu. Kroz RSP do sada je izgrađeno 100, a do kraja godine će biti završeno i dodatnih 146 kuća za izbjegle i raseljene osobe u BiH, dok će više od 1.000 stambenih jedinica biti izgrađeno u toku naredne godine.

Ministrica Borovac je informirala UO RSP-a o zajedničkim stavovima o budućnosti RSP-a, a koje su delegacije sve četiri zemlje utvrdile na zajedničkom sastanku u Beogradu, koji je prethodio dolasku u Pariz. Naglasila je zahvalnost za povjerenje i podršku koju donatori RSP-a pružaju jednom od najosjetljivijih pitanja  koje je  obilježilo  naš region – pitanju trajnog rješavanja problema izbjeglica koje su napustile svoja prebivališta početkom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Istaknuto je kako je neophodno sačuvati regionalni karakter Programa “ne samo zato što su projekti u četiri zemlje međusobno povezani, već što je ovaj program integralni dio šireg političkog procesa koji doprinosi unaprijeđenju dobrosusjedskih odnosa i stabilnosti u regionu”. Borovac je u ime sve četiri zemlje regije potvrdila da je od kraja 2013. godine, kad je počela provedba RSP-a, postignut značajan uspjeh.

- Posebno ističemo da se Regionalni mehanizam saradnje potvrdio kao dobar model saradnje u rješavanju niza regionalnih izazova u oblasti migracija, kao što su pitanja upravljanja readmisijom, politike prema azilantima i aktuelnim migracijama ka zapadnoj Evropi – navela je ministrica Borovac.

Predstavnici UO RSP-a su potvrdili kako će Program biti nastavljen i nakon kraja novembra 2017. godine, kako je prvobitno bilo predviđeno, te da će akcenat u skladu sa potrebama zemalja korisnica biti na stvaranju uslova za održivi povratak.  

Vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. Do sada je BiH podnijela aplikacije za četiri pod-projekta ukupne vrijednosti oko 82 miliona KM (ne uključujući danas odobrenih 2,5 miliona eura), a u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 72 grada i općine BiH.