Saopćenja

Zajednički stav o budućnosti Regionalnog stambenog programa

29.11.2016

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac boravi u radnoj posjeti Beogradu gdje su danas u toku pripremni sastanci delegacija BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske za sjednicu Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa. 

Predstavnici ove četiri zemlje našeg regiona će na sjednicu Upravnog odbora RSP-a, a koji će sutra i prekosutra zasijedati u Parizu, doputovati sa jedinstvenim stavom, odnono jednoglasnom podrškom nastavku ovog programa s akcentom na njegov regionalni karakter koji je od izuzetnog značaja za proces povratka nego i pomirenja te jačanje dobrosusjedskih odnosa u našem regionu.

Na sjednici Upravnog odbora RSP-a u Parizu će biti rezimirani dosadašnji rezultati kao i naredni koraci na planu provedbe Regionalnog stambenog programa sa akcentom na stvaranje uslova za održiv povratak.

Ukupna vrijednost Regionalnog stambenog programa je oko 1,2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u Bosni i Hercegovini. Sve to bilo bi neizvodivo bez izuzetne podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od 230 miliona eura, te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske kao i drugih zemalja donatora te podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope. 

Do sada je BiH podnijela aplikacije za četiri pod-projekta ukupne vrijednosti oko 82 miliona KM, a u okviru kojih će se osigurati stambeno zbrinjavanje gotovo 2.000 porodica u 72 grada i općine BiH.