Saopćenja

Nastupna posjeta bugarske ambasadorice Avgustine Tzvetkove

20.10.2016

 

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac prilimila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Republike Bugarske Avgustinu K. Tzvetkovu i konzula Krasena Jurkova.

 Ambasadorica Tzvetkova je istaknula punu podršku euroatlantskim integracijama naše zemlje te navela da Bosna i Hercegovina može očekivati pomoć Bugarske na planu ispunjavanja uslova za članstvo u Uniji i NATO-u. Također, navela je kako ova dva integrativna procesa imaju pozitivan odraz na razvoj i ekonomiju svake zemlje i da predstavljaju pozitivan signal investitorima o sigurnosti i stabilnosti zemlje za ulaganja.

 Ministrica Borovac je zaključila da je upravo zato, puna predanost ispunjavanju uvjeta za euroatlantske integracije, zajednički interes svih u Bosni i Hercegovini.

 Ambasadorica Tzvetkova je naglasila da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima važnu ulogu te da joj je veoma drago što je njen prvi sastanak nakon predaje akreditiva u Predsjedništvu BiH bio upravo sa ministricom Borovac.

 Zajednički je sa zadovoljstvom konstatirano kako je iz godine u godinu sve veći broj ambasadorica u Sarajevu što prati i trend rasta utjecaja žena u svijetu u svim sferama života.

Ministrica Borovac je istaknula kako Vijeće ministara posvećeno i odgovorno pristupa integrativnim procesima izrazivši uvjerenje da će Bosna i Hercegovina kroz odgovore na upitnik Evropske komisije pokazati da je sposobna pravovremeno i kvalitetno izvršavati zadatke i ubrzano koračati ka punopravnom članstvu u Uniji.

 - Na tom putu od velike važnosti je da imamo podršku i prijatelje među članicama EU i drago nam je da je Bugarska među njima – navela je ministrica Borovac.